Aan de haven van IJburg is woongebouw Jonas’ opgeleverd met een vernieuwend woonconcept. Het is bijzonder en duurzaam gebouw met 273 woningen en een scala aan publieke en gemeenschappelijke voorzieningen. Jonas’ versterkt de sociale samenhang door ontmoetingen te stimuleren tussen bewoners en buurtgenoten en zal zo als het kloppende hart van IJburg gaan functioneren.

De naam Jonas’ refereert aan het verhaal van Jonas en de Walvis. Dat staat voor avontuur, maar ook voor beschutting en geborgenheid in een ‘groot lichaam’. Het is een stoer en duurzaam gebouw met de ‘canyon’ als warm hart en een woonconcept dat focust op verbinding. Zo ontstaat binnen de muren van Jonas’ een echte community met een buurtfunctie door de vele publieke en gemeenschappelijke ruimtes. Hier kunnen bewoners en buurtgenoten elkaar ontmoeten en samen activiteiten organiseren. Jonas’ is het boegbeeld voor een nieuwe manier van wonen: bewust, duurzaam en sociale interactie.

De 273 woningen van het gebouw bestaan uit 190 middenhuurwoningen en 83 koopwoningen, variërend van compacte appartementen tot vrij indeelbare lofts. Het Amvest Residential Core Fund neemt de 190 huurwoningen in portefeuille. Jonas’ vormt het sluitstuk van de ontwikkelingen rondom de centraal gelegen haven van IJburg.

Gemeenschappelijke voorzieningen: Ontspanningsruimte, werkruimte, twee logeerkamers, gezamenlijke huiskamer met koffiebar, de canyon met bergpad, de bospatio, het dakstrand met rooftop-bar, deelauto’s en een filmzaal.

Bij Jonas’ is iedereen welkom en het gebouw kent inmiddels een grote diversiteit aan bewoners. Zij kiezen bewust voor het collectieve concept en delen dezelfde waarden op het gebied van duurzaamheid en sociale interactie. De huurappartementen zijn relatief klein, maar hebben veel wooncomfort dankzij de vele gemeenschappelijke voorzieningen; ontspanningsruimte, werkruimte, twee logeerkamers, een gezamenlijke huiskamer met koffiebar, de canyon met bergpad, de bospatio, het dakstrand met rooftop-bar, deelauto’s en een filmzaal.

Het thuisgevoel wordt versterkt door de aanwezigheid van community managers, die het aanspreekpunt voor de bewoners zijn. Zij organiseren regelmatig events voor de bewoners van Jonas’ en de buurt, maar bewoners kunnen ook zelf activiteiten initiëren.

Jonas heeft de buurt veel te bieden. Het groene plein met een waterspeelplek is de ontmoetingsplek voor de buurt en biedt ruimte voor allerlei activiteiten en evenementen, zoals een foodtruckfestival of een Sinterklaasintocht. De houten rots aan de voorkant van het gebouw, precies op de plek waar het de wind kan opvangen op het plein, doet naast toegang tot de ondergrondse parkeergarage ook dienst als multifunctionele tribune bij evenementen. De commerciële ruimtes in de plint krijgen, net als de gemeenschappelijke woonkamer van Jonas’, een invulling die iets toevoegt aan de buurt.

Jonas’ krijgt het hoogst haalbare certificaat op het gebied van duurzaamheid en innovatie; het ‘Breeam-Outstanding ontwerp- en oplevercertificaat’. Naast het oplevercertificaat is ook het ‘Breeam-Outstanding In Use certificaat’ aangevraagd voor de huurwoningen. Dit zie je terug in het materiaalgebruik, maar bijvoorbeeld ook in de keuzes voor het dagelijks onderhoud van het gebouw.

Jonas’ is voorzien van moderne technisch duurzame voorzieningen en technologieën. Het gebouw heeft een energie-efficiënt installatieontwerp, daarnaast wordt het grootste gedeelte van het energieverbruik opgewekt door een groot aantal zonnepanelen op het dak. De duurzame energie wordt onder andere ingezet voor de installaties en de verlichting.

Door de lage temperatuur, verwarming en koeling op basis van het warmtenet, wordt behaaglijkheid en energiezuinigheid gecombineerd. De koude bron maakt gebruik van het aangrenzende water door middel van Thermische Energie uit Oppervlaktewater (TEO). Naast de toekomstbestendige energievoorziening, is ook ingezet op het reduceren van het materiaalgebruik en hergebruik bij het toepassen van grondstoffen.

De duurzaamheid blijft niet beperkt tot het gebouw. Op het dak en in de direct aansluitende buitenruimten, worden veel maatregelen genomen om lokale flora en fauna te verwelkomen. Andere maatregelen ten gunste van de lokale biodiversiteit zijn minder zichtbaar, zoals de stortstenen in het water en de vogelkasten in de dakrand. Deze maatregelen zorgen ervoor dat ook vissen en vogels een plek hebben op dit gedeelte van IJburg.

Het interieur geeft een surrealistisch gevoel door de gebouwhoge binnenruimte, voorzien van een glasdak dat volledig is afgewerkt met houten lamellen. Deze spectaculaire ruimte roept de associatie op met een canyon. Deze spectaculaire ruimte is de ruggengraat van het gebouw en vormt de ontsluiting van de appartementen en verbindt de levendige plint – met horeca, kantoren, filmzaal en gemeenschappelijke huiskamer – met de rest van het gebouw.

Vanuit de caynon loop je door naar de bospatio, een rustige en intieme plek die doet denken aan een schaduwrijk bos. Vanaf de eerste verdieping leidt een ‘bergpad’ dwars door het gebouw naar het Dakstrand. Een laagje water dat hier over het glasdak boven de canyon stroomt geeft een aangename beleving van deze buitenruimte en zorgt voor koeling van het glas en de canyon in de zomer. Bovendien is vanaf de begane grond een bijzondere schittering van het glazen dak te zien.