Home Overzicht De deuren onder het spoor bij de Spaklerweg gaan open

De deuren onder het spoor bij de Spaklerweg gaan open

0

Het is er gezellig druk onder de sporen van NS en de metro aan de Spaklerweg, vlakbij het Amstelstation. De rommelmarkt van QRU waarvoor geen plek meer was op het Cruquiuseiland, streek er vorig jaar neer. Het is een plek waar je zomaar langs loopt of fietst, maar eenmaal op het terrein ontdek je de charme van zo’n verborgen ruimte. Maar er is veel meer te doen ‘onder het spoor’. Zondag 7 mei kun je meemaken wat er zich nog meer afspeelt. En dat is best veel.

Tijdens de open deurendag kun je je vermaken met muziek, je kunt er dansen, sjoelen en tafeltennissen en natuurlijk kijken wat er zich achter de deuren afspeelt. Natuurlijk zijn Lianne van Alphen en Ricardo van den Heuvel van QRU te vinden op deze bijzondere plek aan de Spaklerweg. Ze organiseren alweer enige tijd de bekende rommelmarkten en platenbeurzen onder het spoor, maar ook voor (kinder) theater, lig- en luisterconcerten en eetavonden kun je bij ze terecht.

Achter een van de deuren zul je heel verrast kennismaken met Sander van Engelen van Bruut. Dat is fris, ongefilterd craftbier. De bieren van Bruut zijn gestoeld op Belgische leest, maar toch eigentijds. ‘Dat maakt ze vernieuwend en interessant tegelijk. We hebben voor elk wat wils, want we maken ons bier speciaal voor iedereen die van speciaalbier houdt.’ Een derde van de winst uit verkoop van de bieren van Bruut gaat terug naar projecten die bijdragen aan een leefbare stad.

Even verderop zit Wines unlimited van Sander Salburg. Sinds 2019 importeert hij duurzame en biologisch geproduceerde wijnen uit Europa. Een webshop heeft hij niet, wel verkoopt hij direct aan consumenten. ‘Direct contact heeft mijn voorkeur.’

Roger Denton heeft onder het spoor een bedrijf dat je niet zo vaak tegenkomt. Hij is modelmaker, beeldhouwer, schilder, en propmaker voor film en TV-producties, musea, horeca en theater in binnen- en buitenland. En dat is net zo bijzonder als wat Frank de Kruif doet. Hij noemt zich creatief stukadoor en is onder het spoor actief met gekleurd stucwerk en vooral beton-ciré. Kleur, maar ook vorm, structuur en afdrukken in stucwerk hebben zijn aandacht. Hij is altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden en technieken en van daaruit geïnteresseerd in bijzondere en unieke projecten.

Beeldend Kunstenaar Jeannet Klement is achter weer een andere deur actief. Haar werk bestaat uit figuratieve beelden en scenes van klei, gebaseerd op indrukken en observaties van haar dagelijks leven. Ze zoomt in op ogenschijnlijke onbelangrijke situaties, voor eenieder herkenbaar. Daardoor zijn ze soms onbedoeld grappig. Dit levert bij velen een glimlach op bij het zien van haar werk.

Achter de laatste deur laat Karin Looijesteijn originele, eigenwijze bloemen en planten zien. Zij mag zichzelf meester in de bloemsierkunst noemen en runt sinds 2013 haar eigen Amsterdamse bloemenatelier. Haar stijl is kunstzinnig, maar niet te gestileerd. Zij werkt voor bloemen thuis, op je bruiloft, voor events, fotografie en bloemeninstallaties.

Onder het spoor, de deuren gaan open op zondag 7 mei van 11.00 tot 18.00 uur. Spaklerweg 1.