Home Kunst De Diamantwerkersbond viert 125 jaar vakbondswerk in de Burcht

De Diamantwerkersbond viert 125 jaar vakbondswerk in de Burcht

0

De oudste moderne vakbond van Nederland werd 125 jaar geleden opgericht. Het was de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond (ANDB). Het IISG organiseert een aantal feestelijke activiteiten om het jubileum te vieren om de bond, de inspirerende idealen en dadendrang onder de aandacht te brengen.

Ter gelegenheid van het jubileum opent De Burcht, het huidige Nationaal Vakbondsmuseum aan de Henri Polaklaan, haar deuren. Dit is het door Berlage ontworpen Bondsgebouw van de ANDB, dat in 1901 in gebruik werd genomen. Het gebouw is van grote architectonische waarde. Voor de ANDB zou het een heel belangrijke symbolische en praktische rol gaan spelen: hier werden stakingen voorbereid, uitkeringen verstrekt, boeken uitgeleend en lezingen bijgewoond. Een unieke kans om dit monument te bezoeken.

Lichtkunst, performing urban memory…
Wie vanaf 29 november naar de gevel van de Burcht kijkt, zal een prachtig lichtkunstwerk zien. Kunstenaars Machteld Aardse en Femke Kempkes hebben op basis van het archief van de ANDB een lichtprojectie gemaakt waarmee zij de geschiedenis van de bond zichtbaar en voelbaar maken.

Storytelling in de Burcht
In de Burcht zullen storytellers op verschillende plekken in het gebouw de levensverhalen vertellen van vijf inspirerende leden en bestuurders van de bond: Betje Lazarus, Salomon Kleerekoper, Jan van Zutphen, Louis Gans en Henri Polak. Elk uur start een nieuwe tour, een tour duurt ongeveer een uur. Reserveer hier een gratis tour.

Debatten
Hoe werk je in een geglobaliseerde wereld? Waarom zou je je organiseren? Dit zijn actuele vragen waar de ANDB-bestuurders destijds ook een antwoord op zochten. In twee debatten vertalen we de successen en mislukkingen naar het hier en nu.

Vakbond, sisterhood & klimaatbeweging: hoe organiseer je een wereld die beter werkt?
Gespreksleider is Karen de Jager. Met Hedy d’Ancona, Roos Wouters, Milou Deelen, Maaike van der Aar en Werner Schouten.
29 november om 20.00 uur
Kosten € 5,00 bestel uw kaartje hier.

Wereldwijd afspraken maken over een eerlijk loon. Hoe moeilijk is dat?’
Gespreksleider is Karin Hofmeester. Met Agnes Jongerius, Leo Lucassen, en Marcel van der Linden.
13 december om 20.00 uur
Kosten € 5,00 bestel uw kaartje hier.

Check diamantbewerkers.nl.