Ruim een half jaar eerder dan gepland zijn de werkzaamheden aan de Eerste Van Swindenstraat afgerond. De weg tussen de Linnaeusstraat en de Pontanusstraat is nu eenrichtingsverkeer, er is meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Ook heeft de straat nieuwe planten en bomen. Het ziet er allemaal een stuk plezieriger uit.

Door het invoeren van eenrichtingsverkeer is de rijbaan is smaller geworden en de stoep breder. Voetgangers hebben meer ruimte en fietsers kunnen op de rijbaan fietsen. Bovendien is er meer ruimte om fietsen te parkeren. De oorspronkelijke schuine parkeervakken voor auto’s zijn vervangen door parkeerplekken parallel aan de weg. Daardoor de straat overzichtelijker is geworden.

Op de laad- en losplekken kan tussen 18.00 uur en 07.00 uur ook geparkeerd worden. Bovendien is de kruising met de Pontanusstraat opnieuw ingericht. De verkeerssituatie is gewijzigd naar een kruising zonder verkeerslichten, verkeersborden, haaientanden of markeringen waarbij verkeer van rechts voorrang heeft.

Tijdens de werkzaamheden zijn 73 oude bomen vervangen door 56 nieuwe Iepen die nu meer groeiruimte en een nieuw drainagesysteem hebben. Hierdoor kunnen de nieuwe bomen gezonder groeien. De twee grote bomen aan het begin van de straat zijn blijven staan. Naast nieuwe bomen, zijn er ook nieuwe plantenbakken geplaatst met extra groen.

De oude bomen waren in matige conditie, hadden te weinig groeiruimte en hadden een beperkte levensduur. Van een deel van het hout van de oude bomen zijn twintig insectenhotels gebouwd. Deze staan op verschillende plekken in de straat. De komende weken worden de laatste fietsnietjes neergezet, worden de geveltuinen afgerasterd en worden ondergrondse containers geplaatst. Begin april volgt de feestelijke opening.

Ook stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer vindt dat de Eerste Van Swindenstraat een stuk aangenamer is geworden. ‘Naast dat de straat overzichtelijker is ingericht, is er ook meer rekening gehouden met het winkelend publiek. De combinatie van de nieuwe verkeerssituatie in de Javastraat met deze herinrichting van de Eerste Van Swindenstraat maakt de buurt veiliger, terwijl de gezelligheid en reuring blijft.’