Home Dwars nieuws De frietzaak als ontmoetingsplek

De frietzaak als ontmoetingsplek

0

Onze buurt kent vele specialiteitenwinkels. De eigenaren barsten van het enthousiasme en de kennis over de producten die ze verkopen. Alle reden om daar eens een kijkje te nemen. Deze keer: Friet van Oost.

Wim Crezee

Als je een tijdje met eigenaresse Xandra op het bankje voor haar frietzaak in Amsteldorp praat, begrijp je meteen dat dit een echte buurtzaak is. ‘Hai’, zwaait ze vrolijk naar een voorbijkachelende auto. ‘Hee, dag schatjes, zijn jullie er weer?’, roept ze even later naar een moeder met een kind voor- en een kind achterop de fiets. ‘Ik ben een echte babbelkous hoor.’

Ferrari Xandra Wong kwam op haar derde met haar ouders vanuit Hongkong naar Nederland. Ze hadden een Chinees restaurant ergens in Noord-Holland. Dat was niet meteen een inspirerend voorbeeld voor Xandra: haar ouders maakten lange werkdagen en hadden zelden of nooit vakantie. Zelf stond ze daar al op haar twaalfde af te wassen. Ze zou later nooit in de horeca gaan werken, had ze besloten.

Niet zo vreemd dus dat ze aanvankelijk in een heel andere sector belandde: het bankwezen. Na een lange carrière bij ABN Amro kwam ze erachter dat ze iets anders wilde – het werk bij de bank bood haar te weinig persoonlijke contacten.

Ruim drie jaar geleden nam ze de frietzaak over. Een stevige verbouwing volgde. ‘Zie je daar de bakwand? Dat is echt de Ferrari onder de bakwanden.’ De typerende geur van bakolie is in deze zaak bijna geheel afwezig, met dank aan de stevige afzuigers in de bakwand.

Stresstest Xandra geeft haar parttime medewerkers, vaak nog jonge jongens en meiden, veel ruimte en verantwoordelijk, vertelt ze. Maar op drie punten is ze bikkelhard. Ten eerste wordt er niet gepikt uit de kas. Ten tweede wordt er onderling niet gepest. Ten derde is iedereen vriendelijk en netjes tegen de klant.

Haar commerciële achtergrond bij de bank bracht haar op nog een ander idee. Vlak voordat ze de frietzaak opende, organiseerde ze een heuse ‘stresstest’. Ze trommelde al haar vrienden en familieleden op om te kijken of de zaak zoveel klandizie aankon. ‘Het stond hier mudje vol. Reuze gezellig en heel leerzaam.’ Niet alleen buurtbewoners weten Friet van Oost te vinden.

Ook de werknemers uit de kantoorkolossen naast het Amstelstation halen tijdens de lunch geregeld een patatje. Verder doen sporters van de even verder gelegen velden de zaak aan de Fizeaustraat graag aan. Eigenaresse Xandra Wong voor haar zaak Friet van Oost.

Zelf vindt Xandra het belangrijk dat er met haar frietzaak ook een ontmoetingsplek is voor de ouderen. ‘Er is veel eenzaamheid onder ouderen in deze buurt. Hier kunnen ze even zitten en een praatje maken. Vroeger waren er hier in deze buurt wel meer dan zestig winkeltjes. Bakkers, melkboeren, schoenlappers – noem maar op. Daar is nu weinig meer van over.’

Boemboe-saus
En de friet? Die is zoals friet bedoeld is: knapperig, krokant, niet vet, smeuïge inhoud. Xandra over haar geheim: ‘We snijden de aardappelen vers. We bakken in de schil. En we gebruiken goede, plantaardige olie die we regelmatig filteren en verversen. Als ik zelf ergens anders friet eet, ruik ik altijd eerst even aan het frietje. Dan weet ik genoeg.’ Wekelijks gaan er zo’n 20 zakken aardappelen van ieder 20 kilo doorheen.

Op de menukaart staan naast de friet ook diverse (vegetarische) snacks, salades en gegrilde kip. En soms, als Xandra haar Aziatische afkomst laat opspelen, staat er boemboe-saus (‘gemaakt volgens een familierecept’) met rotipannenkoek op het menu.

Tip: zoek deze zaak eens op aan het einde van de middag, als het zonnetje weldadig op de bankjes schijnt. Patatje, drankje erbij en het leven is weer helemaal goed.

Friet van Oost, Fizeaustraat 15. Iedere dag open van 17.00 tot 21.00 uur.  Check www.frietvanoost.nl