De Hortus was, met alle andere culturele instellingen, sinds 15 december gesloten. Als ‘doorstroomlocatie’ is de botanische tuin nu als een van de eerste instellingen weer open. De tuin was gesloten, maar de natuur heeft niet stilgestaan. De Hortus is getransformeerd naar een kleurrijke lentetuin met talloze bloeiende planten.
Foto’s Suzanne Baars
De Hortus bevindt zich grotendeels in de buitenlucht en biedt bezoekers veel ruimte om vrij rond te wandelen. Bovendien heeft de lente inmiddels zijn intrede gedaan en staat er in de frisgroene buitentuin een veel moois in bloei. Het perfecte 1,5 meter uitje dus.
In het rododendronvak zijn in deze tijd van het jaar een heleboel felgekleurde bloemen te zien. Door de tuin heen ligt een prachtig tapijt van paarse wilde hyacinten (Hyacinthoides non-scripta) en witte daslook (Allium ursinum). En ook de zeer geliefde blauwe regen (Wisteria sinensis) tegen het Hortuskantoor bloeit uitbundig.
Zelfs de Victoria waterlelie is inmiddels weer te zien in de tuin. De plant wordt door het Hortusteam zelf vanuit zaad opgekweekt in het eigen kweekhuis en in mei uitgeplant in de buitenvijver. De waterplant is beroemd om zijn enorme bladeren van soms anderhalve meter doorsnee. Naar verwachting zal de plant in juni de eerste bloem laten zien.
De kassen blijven voorlopig nog even gesloten. Maar het terras van het Hortuscafé is elke dag geopend, voor koffie, lunch of een drankje. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht op de tuin en al haar verschillende soorten bomen en planten.
De Hortus Botanicus Amsterdam is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. De tuin werd in 1638 opgericht als Hortus medicus en groeide in vier eeuwen uit tot een prachtige botanische tuin met een bloeiende collectie.
- Check www.dehortus.nl