Home Overzicht De mooiste stationshal van Nederland staat in Oost

De mooiste stationshal van Nederland staat in Oost

0
Foto Will de Jong.

Na een verbouwing van twee jaar werd donderdag 28 oktober het Amstelstation, officieel station Amsterdam Amstel, ceremonieel heropend. De renovatie is onderdeel van de uitgebreide vernieuwing van het stationsgebied. De werkzaamheden vonden voor het grootste deel plaats tijdens de lockdown-periode waardoor de overlast voor de reizigers beperkt bleef.

Eelco Hiemstra | Foto’s Will de Jong

Het Amstelstation werd in 1939 geopend door toenmalig koningin Wilhelmina en is onder auspiciën van stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren ontworpen door architecten Leupen en Schelling, samen ook verantwoordelijk voor het eveneens in 1939 geopende Muiderpoortstation. Bij de aanleg lag het station nog buiten de stedelijke bebouwing, pas in de jaren vijftig kwam er bebouwing in de buurt. Door de groei van de stad en de ontwikkeling van de directe omgeving waren het station en het omliggende terrein in de loop van de jaren, en nog steeds, constant onderhevig aan herinrichtingen, aanpassingen en veranderingen.

Vervanging van het Weesperpoortstation

Het Amstelstation verving het Weesperpoortstation dat op de plaats van het huidige Rhijnspoorplein lag. Het Weesperpoortstation was een zogenaamd ‘kopstation’ waar de locomotief nog op een draaischijf omgekeerd moest worden in de juiste richting voor de terugreis. Door dit verouderde station met weinig capaciteit te sluiten en de bouw van het nieuwe station ten zuidoosten daarvan, kon een rechtstreekse verbinding tussen het Centraal Station en Utrecht gerealiseerd worden. Deze verbinding en het nieuwe station werden op een dijklichaam aangelegd waardoor Oost ook eindelijk verlost werd van de vele gelijkvloerse kruisingen van spoor en weg.

In oude glorie hersteld

Bij de renovatie van de stationshal zijn veel van de latere aanpassingen van het oorspronkelijke ontwerp teruggedraaid. De ruimte werd opnieuw ingedeeld. De verlaagde plafonds en het ticketloket tegen de voorgevel werden verwijderd, de puien van de winkelpanden werden vernieuwd en de oorspronkelijke kleuren zijn teruggebracht. Dit alles zorgt voor minder ‘verrommeling’, meer licht en een ruimte waarin de gerestaureerde historische muurschilderingen van Peter Alma weer volledig te zien zijn.

Vernieuwing stationsgebied

De aanpassingen aan de stationshal zijn onderdeel van de vernieuwing van het stationsgebied. Eerder al werd het voorplein heringericht en het bus- en tramstation vernieuwd. In 2019 werd de ondergrondse bewaakte fietsenstalling in gebruik genomen waardoor de aanblik ten noordoosten van het station niet langer verhinderd wordt door een zee aan fietsen.

Tegenover het Amstelstation wordt nog volop gebouwd. In totaal komen hier vier nieuwe bouwblokken met hierin een hotel, winkels, woningen, kantoren en voorzieningen. Het eerste blok, de Amsteltower met een hotel en woningen, is al ingevuld. De oplevering van nieuwbouwproject AMST, 2 woonblokken met ruim 250 woningen, wordt in 2023 verwacht. Het vierde en laatste blok moet nog worden ontwikkeld.

Volgende fase van de renovatie

Hoewel de aanblik en overzichtelijkheid van zowel binnen- als buitenkant sterk verbeterd is, is de klus nog niet geklaard. Met de realisatie van een nieuwe opgang naar perron 1 en 2 is de volgende fase van de renovatie inmiddels begonnen. In het vervolg hiervan krijgen ook de andere perrons een nieuwe opgang en wordt de reizigerstunnel vernieuwd. Aan de westzijde van het station komt een nieuwe hal en een extra fietsenstalling met nog eens plaats voor 5400 fietsen.

Trein gemist?

Wethouder Egbert de Vries van Verkeer en Vervoer zei bij de opening dat de stationshal van Amsterdam Amstel de mooiste van heel Nederland is. Hij is wellicht enigszins bevooroordeeld omdat het in ‘zijn’ gemeente staat, maar het neemt niet weg dat het resultaat van de renovatie er zijn mag. Mocht je eens wat tijd over hebben als je bijvoorbeeld je trein hebt gemist, scan dan eens de QR-code die op bordjes bij de kunstwerken staan. Hiermee kun je via je telefoon een audiotour beginnen.