Home Overzicht Zesde overwinning, zes punten voor Tigers

Zesde overwinning, zes punten voor Tigers

0
Foto Yolanda Simarro

Na als enige ploeg ongeslagen de voorrondes te hebben doorstaan, vervolgden de Tigers in Leeuwarden de route naar het kampioenschap. Door de nieuwe coronamaatregelen speelden ze in een lege Elfstedenhal tegen de Orange Gas Capitals. De camera, letterlijk achter het net, en trage stream maakten het er niet makkelijk op de wedstrijd te volgen.

De Tigers zijn met twintig man, Leeuwarden heeft vijf spelers minder. Dat de Capitals zich op eigen ijs niet zomaar voorbij laten schaatsen, blijkt uit de eerste periode. Voor beide teams vallen geen punten. De thuisploeg zit met vier minor penalties het vaakst op de strafbank, Amsterdam schuift een keer aan wegens too many men on the ice.

Beide teams houden het tempo hoog. De snelheid werkt in het voordeel van Amsterdam. Luca van der Genugten maakt met assists van Marino Bakker en Alexander Karol de 0-1. Een minuut later valt de beurt aan Leeuwarden. Zestien seconden daarna is het opnieuw raak voor de Capitals, 2-1. Hun voorsprong is van korte duur, tijdens een powerplay stelt Lance van Duin met hulp van Stef Overweg en Ivan Muso orde op zaken, 2-2. Door het harde werk van Luca van der Genugten en Lance van Duin krijgen de Tigers steeds meer de regie. Donny Pohlman wil met een meer comfortabele stand de tweede rust in en gaat met de puck op bezoek bij de goalie van Leeuwarden voor de winning goal, 2-3.

De Capitals houden het tempo van de Tigers niet meer bij. Een raak schot van Luca van der Genugten in de 49e minuut doet het team de das om, 2-4. Even later stelt de oude garde zich voor in de Elfstedenhal. Michael Mackie Kwist geeft aan en Calvin Pohlman casht, 2-5. Het blijft volle bak in het thuisvak van de Capitals, U21-Tiger Xavier Gehéniau schiet met assists van James Mercer en Luca van der Genugten zijn eerste punt voor Amsterdam en zet daarmee de eindstand op 2-6.

De Tigers namen een omweg om hun doel te bereiken, maar speelden al met al een behoorlijke wedstrijd. Zaterdag 20 november nemen ze het in de Jaap Edenhal op tegen de Dordrecht Lions. Deze wedstrijd – met commentaar van Ron Berteling – wordt live gestreamd.

U21 nog niet op oude niveau

Ook de U21-Tigers speelden buitenshuis. De wedstrijd tegen de Red Eagles in Den Bosch eindigde met een soortgelijke stand als die van het eerste team in Leeuwarden, maar ditmaal in het voordeel van de thuisploeg.

In tegenstelling tot vorig actief seizoen, waarin de Tigers door de coronacrisis zo’n beetje als enige het kampioenschap haalden (de buit was al binnen voor de lockdown), komt het team dit jaar minder makkelijk op gang. Aan de kwaliteit ligt dat niet. Met vier tegengoals van de Eagles door powerplays en een penaltyshot lijkt Amsterdam vooral zichzelf in de weg te zitten. De slechte omstandigheden, een kapotte ijsmachine – dus geen dweil – en ijs met veel sneeuw, spelen de thuisploeg evengoed parten. De twee punten die Amsterdam wel maakt, vallen als de tegenpartij met volle bezetting op het ijs staat.

De eerste goal voor Den Bosch is vooralsnog niet verontrustend. Jake White scoort een minuut later met assists van Pascal Sitzen en Zaran Zaitsoff de gelijkmaker. Laatstgenoemde zet met hulp van eerstgenoemde en Lars Kan Amsterdam op voorsprong, 1-2. De Tigers doorstaan de volgende drie powerplays van de Eagles, komen wellicht daardoor niet toe aan een tweede treffer.

Den Bosch schiet vijftien seconden na het begin van de tweede periode nogmaals raak. Het is een voorbode van meer ellende, te beginnen met – wegens hooking – een verzilverd penaltyshot voor de Eagles en een vierde goal, het enige punt dat Den Bosch maakt als beide teams met evenveel man spelen. Amsterdam krijgt het nog zwaarder. Tijdstraffen volgen elkaar rap op, het team staat even met drie man op het ijs. De Eagles slepen er nog twee goals uit.

In de derde periode is de rek eruit. De Tigers laten niets meer door, aan de bak komen ze evenmin. De wedstrijd in cijfers geeft te denken. Zonder spelers op de bank bleek Amsterdam bestand tegen Den Bosch, maar het team miste te vaak een man. Zondag 21 november krijgen de Tigers in de Jaap Edenhal een herkansing tegen de Eindhoven Kemphanen.