Home Kunst De mysterieuze engelen van Stephan Vanfleteren

De mysterieuze engelen van Stephan Vanfleteren

0

Sommige pubers kijken stoer in de lens, andere ogen onzeker. De portretten die Stephan Vanfleteren maakte van de jongens van het Belgisch maritiem opleidingsinstituut zijn aangrijpend. Vanaf 18 september zijn ze te zien in het Scheepvaartmuseum. De tentoonstelling Engelen van de zee is te zien tot en met 5 april.

De jongeren poseren in hun traditionele matrozenpak. Ze komen uit complexe gezinssituaties. Het maritiem opleidingsinstituut Koninklijk Werk IBIS in Bredene biedt hen een onderkomen, zorg en vooral een toekomst. Voor het eerst wordt de gehele portretreeks samen met historisch foto- en filmmateriaal van IBIS in Nederland getoond.

Stephan Vanfleteren studeerde fotografie in Brussel en werkte onder andere voor de Volkskrant en de Vlaamse krant De Morgen. Hij investeert veel tijd in zijn eigen projecten, waarin de zee en mensen van de zee veelvuldig voorkomen. ‘Ieder kind heeft recht op een zichtbare horizon, ook wanneer het stormt op zee.’ Zijn werk is bekroond met onder andere de World Press Photo Award, de European Fuji Award en de Nationale Portretprijs van Nederland.

Koninklijk Werk IBIS is in 1906 opgericht om een veilige thuisbasis te bieden aan weeskinderen van vissersfamilies. De school fungeerde als opvang voor de visserswezen en zorgde dat het tekort aan goed opgeleide vissers werd teruggedrongen. Sinds de oprichting bood IBIS aan tweeduizend leerjongens onderdak. De huidige leerlingen, zowel jongens als meisjes, hebben vaak een moeilijke thuissituatie. De school geeft hen structuur en discipline en biedt hen de mogelijkheid om na afronding een plek in de maatschappij te vinden.

Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe water werelden verbindt. De zwart-witportretten van Stephan Vanfleteren sluiten aan bij de missie om te laten zien hoe sterk de maritieme wereld en de samenleving verbonden zijn en welke impact dit heeft op het leven van individuen. Voor deze tentoonstelling werkt het Scheepvaartmuseum samen met de Dutch National Portrait Gallery. De Gallery onderzoekt hoe portretkunst bijdraagt aan de erkenning en waardering van ieder mens. Het Scheepvaartmuseum werkte eerder samen met de Portrait Gallery voor de tentoonstelling Ode aan een Amsterdammer (2017).

Engelen van de zee van fotograaf Stephan Vanfleteren is te zien tot en met 5 april 2021 in Het Scheepvaartmuseum.