Home Overzicht De Nieuwe Ooster, meer dan een begraafplaats

De Nieuwe Ooster, meer dan een begraafplaats

0

De Nieuwe Ooster aan de Kruislaan is veel meer dan een begraafplaats. Door z’n bijzondere verzameling bomen mag het park zich Aboretum noemen. Door de grote variatie aan soorten is het park een prachtige, afwisselende plek om te wandelen. Op De Nieuwe Ooster vindt jaarlijks een aantal bijzondere momenten plaats; herdenkingen, rondleidingen en gastvrije momenten.

Foto’s Edwin Butter

Ook de komende periode zijn er weer interessante activiteiten op De Nieuwe Ooster. Zo is er op 16 juli een Zomeravondwandeling. Want het blijft bijzonder: wandelen over de begraafplaats als alle bezoekers naar huis zijn en de schemering valt. Op zaterdagavond 16 juli is er een Zomeravondwandeling. Het is overdag al heerlijk rustig wandelen over het gedenkpark, maar als de begraafplaats sluit voor bezoekers, hebben vogels en andere dieren vrij spel. De wandeling start om 20.00 uur op het voorplein bij de hoofdingang en is rond 22.00 uur afgelopen. Halverwege is een rustmoment bij het prieeltje. Wil je meer meld je dan (gratis) aan via [email protected].

Als je bij het (urnen)graf van een schrijver voorleest uit diens werk, lijkt de dood een bijkomstigheid. In de serie ‘Dode schrijvers, levende woorden’ wandelt dichter Jos van Hest met een groepje luisteraars over de begraafplaats naar een schrijversgraf, boeken onder arm. Eerder dit voorjaar las Van Hest al voor bij het graf van Nescio. Op zondag 3 juli leest hij in de urnentuinen voor uit het werk van Hella Haasse en vertelt over haar leven. Bij haar urn staan voldoende stoelen opgesteld. Om 11.45 uur verzamelen op het voorplein van De Nieuwe Ooster, Kruislaan 126. Deelname is gratis, aanmelden via [email protected].

Elke eerste zondag van de maand is er een rondleiding door het bomenpark. De Stichting Arboretum De Nieuwe Ooster zet zich in voor het mooie bomenpark en verzorgt elke eerste zondag van de maand om 13.00 uur een rondleiding tegen een kleine vergoeding. Voor meer informatie en aanmelden, kijk je op www.denieuweoosterbomenpark.nl.

Tijdens de zomermaanden kun je meer met de Ontroertoer van beeldend kunstenaar P.J. Roggeband. Ter gelegenheid van de expositie van beeldend kunstenaar herman de vries organiseert Museum Tot Zover acht zondagen lang de ‘Ontroertoer’. Kunstenaar PJ Roggeband geeft rondleidingen over De Nieuwe Ooster met bijzondere bomen en bewogen verhalen in de hoofdrol. Voor meer informatie over data, tijden, kosten en aanmelden, kijk op www.totzover.nl.

De Nieuwe Ooster organiseert (gratis) bijeenkomsten voor nabestaanden onder professionele begeleiding. Maandelijks komt een thema aan de orde. In de gesprekken ervaart je dat veel emoties normaal zijn in een periode van rouw. Door over het verdriet te praten vinden mensen steun. Je leert op een andere manier naar het rouwproces te kijken en merkt dat het helpt om te delen. Langzaamaan komen alle aspecten van het verlies aan de orde en zo kan vaak op termijn een nieuw evenwicht gevonden worden. Luisteren mag, deelnemen aan de gesprekken ook, maar niets hoeft. Het nabestaandencafé vindt elke laatste zondag van de maand plaats van 11.00 tot 13.00 uur in café Roosenburgh aan de Kruislaan 126. Het café vind je rechts na de hoofdingang van De Nieuwe Ooster. Aanmelden kan via [email protected]. Je mag ook gewoon binnenlopen.