Home Overzicht Van alles te doen op Zeehavendagen in Scheepvaartmuseum

Van alles te doen op Zeehavendagen in Scheepvaartmuseum

0
Foto Twycer

Het Scheepvaartmuseum sluit aan bij de eerste editie van de Zeehavendagen. Het wordt een jaarlijks terugkerend evenement waar het havenbedrijfsleven de deuren opent voor het publiek. Tijdens het weekeinde van 25 en 26 juni is er in en rond het museum van alles te doen voor jong en oud.

Bij het museum zijn bijzondere schepen te gast, speciale flitsrondleidingen over migratie en de haven en er zijn leuke activiteiten voor de hele familie. Ook kun je in het museum naar een kleine banenmarkt over werk in de haven. Met een salonboot kun je een bezoek aan het nabijgelegen Museum ’t Kromhout combineren.

Het is een bruisend programma tijdens de Amsterdamse Zeehavendagen in het Scheepvaartmuseum. Zo zijn er flitsrondleidingen in het Nederlands maar ook in het Turks. Daarmee ontdek je dat Amsterdam altijd een stad is geweest van komen en gaan. De haven was een plek waar mensen verlangend naar uitkeken of noodgedwongen in belandden.

© Twycer

Ahmed Batman en een collega-rondleider nemen je mee op een speedtour door het museum. Ze vertellen over migratie uit en naar de haven door de eeuwen heen. Je stopt bij het VOC schip, leert over de (oude) buurt, bekijkt mooie voorwerpen en hoort persoonlijke verhalen van vroeger en nu. Je eindigt in de tentoonstelling Amsterdam Havenstad. Die laat de eeuwenoude relatie tussen de haven en de stad zien, vanaf het moment dat een dam in de Amstel werd aangelegd tot in de toekomst.

Heb je een opa, vader of ander familielid die speciaal voor werk in de Amsterdamse haven naar Nederland verhuisde tussen 1960 en 1980? Ahmed Batman (museumprofessional en maker) geeft met Tim Streefkerk (conservator Het Scheepvaartmuseum) op zaterdag een kort praatje. Daarna horen ze graag verhalen van ‘ervaringsdeskundigen’ of familieleden. Aansluitend kun je aansluiten bij een flitsrondleiding in het Nederlands of Turks.

© Twycer

Speciaal voor de Amsterdamse Zeehavendagen zijn er schepen te gast bij het museum. Stap op zondag vanaf de kade aan boord voor een gratis vaartocht op De Tulp van Amsterdam Boat Cruises. Bezoek op beide dagen het gastschip Bernhard van Leer. En op zaterdag tussen 14.00 en 16.00 u verzorgt de brandweer een demonstratie van de blusboot.

Je kunt vanuit Het Scheepvaartmuseum met een salonboot mee om ook bij het nabijgelegen Museum ’t Kromhout op bezoek te gaan. Ze zijn speciaal voor de Zeehavendagen het gehele weekeinde geopend.

Leuk voor kinderen! Op het Open Plein van het museum bouw je op beide dagen samen aan blokkenbootjes van Kapla, en de Amsterdamse rederij Spliethoff zet een waterbak neer met een miniatuur vrachtschip dat op afstand wordt bestuurd.

Amsterdamse Zeehavendagen in de vierde haven van Europa biedt iedereen van Amsterdam tot en met IJmuiden een kijkje achter de schermen bij het havenbedrijfsleven. Op het programma staan rondleidingen bij een scheepswerf, staalfabrikant, chocoladefabriek of workshops bij een containerterminal, een rederij en meer! De eerste editie wordt gehouden van donderdag 23 tot en met zondag 26 juni. Kijk op de website van de Amsterdamse Zeehavendagen voor het hele programma op alle dagen.