Home IJopener De schoenen van Hugo en Eray

De schoenen van Hugo en Eray

0

Wie van de aarde houdt gunt zijn schoenen een tweede leven. Shoedoctor020 in de Javastraat lapt ze niet op, hij renoveert ze.

Hannie Raaff | Foto’s Björn Martens

Wie zou niet in de schoenen van Hugo de Jonge willen staan? Nee, niet omdat hij coronaminister is maar vanwege zijn opvallende schoenen uit de PC Hooft. Maar als je tegen een steentje trapt zijn ze beschadigd en is de lol eraf. Of neem de Valentino sneakers van Eray. Hij heeft na schooltijd hard gewerkt in het restaurant van zijn oom om ze te kunnen kopen. Hij ging ermee stappen. En voetballen. Ze zien er niet meer uit. Hij wil nieuwe. Maar zijn geld is op, het restaurant is dicht en zijn ouders zien hem aankomen.

Voor Hugo en Eray staat Meester Schoenmaker Hillie’s in de Javastraat klaar. De meesterschoenmaker heet Mo en hij is de derde generatie schoenmaker. De vader van Mo, Mehmet, kwam als gastarbeider naar Nederland met de droom om ooit in Amsterdam zijn vak uit te oefenen. In 1989 kon hij de zaak van Hillie overnemen en nu staat zijn zoon Mo achter de toonbank, maar zelf zit hij ook regelmatig in de zaak, naast zijn vrouw Canan. Ze zit met een penseeltje het bovenwerk van schoenen bij te werken

Mo is de technische hersteller, hij kreeg zijn opleiding in Nederland en draagt de naam ‘Shoedoctor020’. Hij is in staat om zolen niet alleen op te lappen, maar ze ook helemaal te vervangen. Hij werkt met de Goodyear Welted methode en dat kan alleen een meester-schoenmaker. Hij vervangt ook de zolen van dure wandelschoenen van Meindl en Lowa. Dat is belangrijk, omdat wandelschoenen fijner gaan zitten als je ze langer draagt. Ook tassen kunnen hier een tweede leven krijgen. Overigens: eenvoudige schoenen en tassen worden met hetzelfde respect behandeld.

Wat kost renovatie?
Mo en Canan zijn trots op hun duurzame zaak en op hun vak. Weggooien is niet meer van deze tijd, waarin we zuinig moeten zijn op de aarde. Hier komen vaste klanten van binnen en buiten Amsterdam. Canan zou graag de schoenen van Hugo de Jonge onder handen willen nemen. Overigens: Hugo’s schoenen waren minder duur dan de sneakers van Eray. Wat zijn de kosten van de reparatie? Dat hangt van de staat van de schoenen af. De schoenen worden eerst zorgvuldig onderzocht en dan wordt de prijs voor renovatie vastgesteld. De moeder van Eray ging met de afgetrapte Valentino’s naar Hillie’s. ‘Het kostte me € 35’, vertelt ze. ‘Maar toen zagen ze er weer uit als nieuw. Ik heb ze Eray gegeven bij zijn vwo-diploma-uitreiking. Hij was in tranen van ontroering! Net als mijn man trouwens.’ Gelukkig kan de behandeling van Canan wel tegen een buitje.