Op het Amsterdam Dark Festival ervaar je van 22 tot en met 24 september de schoonheid van de duisternis. De levendigheid van nachtelijke parken en bossen, waar vossen, glimwormen en vleermuizen bewegen. De magie van een hemel met sterren en maan. De wijsheid van de donkere gedachten. Organisator Marjolein van Hiemstra: ‘Samen zetten we duisternis in als gereedschap voor rust, verwondering en een gezond(er) ecosysteem.’

De afgelopen twee jaar werkte Marjolijn van Heemstra samen met Najat Kaddour en een handvol nachtwachters aan De Nacht-Wacht: een onderzoek naar de waarde van de nachtelijke duisternis in een stad met veel te veel lichtvervuiling. Het is een project met vele vormen en één missie: ons beeld van de duisternis verbeteren, want al dat licht is schadelijk voor ons en onze omgeving. Tijdens meer dan 150 nachtwandelingen ontdekte De Nacht-Wacht samen met enthousiaste bezoekers de levendigheid van verlaten parken en de betovering van een hemel met sterren en maan.

Op het Amsterdam Dark Festival kun je alles ervaren wat De Nacht-Wacht de afgelopen jaren heeft gevonden en gezocht. Wandel mee met een nachtwandeling, luister naar literaire optredens in het donker of beleef de overgang van dag naar nacht tijdens schemeren op bijzondere locaties door heel Amsterdam. Er is een programma in het Artis-planetarium, een duisternis-mis in de Dominicuskerk, een conferentie over het terugdringen van lichtvervuiling. Zin om zelf in actie te komen? Kom naar het verduisteringsritueel waar we je leren een nachtactivist te worden.

Op vlinderidylle van sportpark Middenmeer Voorland bijvoorbeeld, kun je met ervaren deskundigen, ecologen en enthousiaste vrijwilligers gaan luisteren naar de nachtelijke liederen van vogels, de schoonheid bekijken van nachtvlinders en de verscheidenheid van vleermuizen spotten. Als het weer toelaat kun je de prachtige sterrenhemel bekijken onder begeleiding van de Volkssterrenwacht.

Ook in Artis kun je de schoonheid van de duisternis ervaren. Daar maak je de ondergaande zon bewust mee onder begeleiding van Marjolijn van Heemstra, ontdek je waarom de nacht zo belangrijk is voor jouw gezondheid met het Bioclock Consortium. Je wandelt wandel door Artis-Park – een van de weinige plekken in de stad waar het licht écht uit gaat ’s nachts. Dwaal langs slapende flamingo’s, lichtgevende paddenstoelen en jagende vleermuizen.

Check www.amsterdamdarkfestival.nl