Negentig jaar geleden werd de Zuiderzee afgesloten. Het was de grootste menselijke ingreep op watergebied ooit. Over hoe dit immense project tot stand kwam, is op 9 en 10 september de tentoonstelling Zuiderzee in Beeld: films en verhalen te zien in Museum ’t Kromhout. De audiovisuele tentoonstelling neemt bezoekers aan de hand van films op een reis door het in de 20ste eeuw compleet veranderde Zuiderzeegebied.

‘Zuiderzee in beeld: films en verhalen’ is een rondreizende audiovisuele tentoonstelling, die bezoekers aan de hand van films meeneemt op een reis door het in de 20ste eeuw compleet veranderde Zuiderzeegebied, in al haar facetten. Op 9 en 10 september is de tentoonstelling gratis te bezoeken in Museum ’t Kromhout tijdens Open Monumentendag.

De dramatiek van de Zuiderzee vormde een rijke inspiratiebron voor Nederlandse filmers door de jaren heen. Op eigen initiatief, maar ook ingehuurd door overheidsorganen en belangengroepen. In de jaren 20 ontstond ook in Nederland een beweging van regisseurs die film tot kunstvorm wilden verheffen. In de jaren 30 kregen ze een extra wapen in hun arsenaal: geluid. Filmers als Otto van Neijenhoff, Gerard Rutten, Joris Ivens en Bert Haanstra legden het Zuiderzeeproject vast.

Ook later was het voortdurend veranderende gebied de inspiratie voor films als En de zee was niet meer (1955), Een nieuw dorp, op nieuw land (1960), Wadden boven water (1988), De Nieuwe Wildernis (2013) en The Silence of the Tides (2020). De tentoonstelling biedt een podium aan al deze films, en meer.

De tentoonstelling vertelt het bijzondere verhaal van de overgang van de oude Zuiderzee naar het nieuwe IJsselmeer in 1932. De voortdurende strijd tegen het water, de behoefte aan nieuw land, maar zeker ook de maatschappelijke opgaven in dat gebied én de zorgen over bestaande maatschappelijke en sociale spanningen leidden ertoe dat voor een vernieuwende, gedurfde en integrale aanpak gekozen werd.

Net als bij het Zuiderzeeproject, leven we ook nu weer in een tijd waarin we besluiten moeten nemen om het tij te keren. Denk daarbij aan uitdagingen als klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en energietransitie. Deze uitdagingen vereisen, vergelijkbaar met de afsluiting van de Zuiderzee, de juiste kennis en kunde, durf en draagkracht.

Museum ’t Kromhout, Hoogte Kadijk 147. Zaterdag 9 en zondag 10 september gratis te bezoeken tussen 10.00 uur en 17.00 uur.

dwars-205