Regelmatig peilen we de stemming in Oost. Conclusie: die is deze dagen over het algemeen positief. Dat blijkt uit de vele vlaggen die zijn uitgestoken, vaak met een schooltas in top. Talloze studenten zijn na jaren van hard werken geslaagd voor hun examen. Hoeveel het er precies zijn, is nog niet bekend. Maar als we naar al die wapperende vlaggen kijken kunnen we concluderen dat de stemming in Oost in ieder geval positief is.

Trots en vreugde is er bij het behalen van een belangrijke mijlpaal zoals het slagen voor een examen. Het is dan gebruikelijk om de Nederlandse driekleur uit te steken. Je bent immers met vlag en wimpel geslaagd. Het was dan ook traditie om een wimpel aan de vlag te hangen, maar dat is er in Oost niet bij. De schooltas of rugzak geeft in alle nuchterheid duidelijke aan waarom de vlag is uitgestoken. En soms wordt de Nederlandse vlag ook wel vervangen door de Amsterdamse.

Over hoe lang je de vlag mag uithangen, bestaan geen regels. Ook is er geen gebruikelijke tijd vastgesteld. Sommige studenten laten hem één dag hangen, andere wachten tot ze hun diploma hebben ontvangen. Het valt te verwachten dat met het teruglopen van de uitgestoken vlaggen de stemming in Oost weer normaliseert.