Home Uit In Oost Keti Koti: Vertelvoorstelling Tula in De Nieuwe Kerk

Keti Koti: Vertelvoorstelling Tula in De Nieuwe Kerk

0
Anton de Bies | Christopher Room

Voorafgaand aan Keti Koti gaat de aangrijpende vertelvoorstelling In de voetsporen van een held in première in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Acteur en theatermaker Anton de Bies kruipt voor deze vertelling in de rol van de Curaçaose verzetsheld Tula, die in 1795 de opstand van de tot slaafgemaakten op Curaçao leidde. Izaline Calister opent de avond met zang.

In deze nieuwe voorstelling presenteert De Bies zijn persoonlijke bevindingen naar aanleiding van onderzoek naar Tula, vrijheid en het slavernijverleden. Tula, die vocht voor vrijheid en mensenrechten, voert een gesprek met zichzelf (Anton) in het hier-en-nu. Hij neemt het publiek, dat ook betrokken wordt bij het gesprek, mee naar het verleden en laat ieder stilstaan bij de doorwerking van de slavernij in het heden. Want: in hoeverre zijn we verlost van dit verleden?

Het gesprek tussen Tula en Anton legt de vinger op de zere plek, schijnt licht op diepe littekens en gaat verder in op (hedendaags) racisme en colorisme, een vorm van discriminatie binnen een bevolkingsgroep op basis van gradaties in de huidskleur. De vertelvoorstelling wordt omlijst met rituele muziek uit Curaçao, Tambú. Muziek die verboden was onder het koloniale bewind. Je hoort historische liederen, onder begeleiding van karakteristieke instrumenten die authentieke Curaçaose ritmes spelen uit de tijd van de slavernij. Na afloop van de vertelvoorstelling gaan De Bies en Calister met elkaar in gesprek over de erfenis van Tula.

Tula in De Nieuwe Kerk op vrijdag 21 juni om 20.00 uur.