Home Groen De tuin en kassen van de Hortus gaan weer open

De tuin en kassen van de Hortus gaan weer open

0
Foto Barbara van Amelsfort

Na tien lange weken mag de poort van de Hortus weer open en kun je genieten van de tuin. De Hortus gaat gefaseerd open. Eerst mogen de Vrienden van de Hortus naar binnen. Vanaf zaterdag 30 mei is de Hortus weer open voor iedereen. Wel moet je vooraf online een ticket kopen.

De Hortus, als groene oase in de stad, bevindt zich grotendeels in de buitenlucht en biedt veel ruimte voor bezoekers om rond te wandelen. Maar ook de Hortus beperkt de bezoekersstroom door online reservering te verplichten en minder bezoekers dan normaal binnen te laten. Via de website van de Hortus is een starttijd te boeken waarop je naar binnen kunt. Na binnenkomst mag je zo lang je wilt van de tuin genieten..

Foto Barbara van Amelsfort

De eerste dagen voor de heropening zijn alleen bestemd voor de Vrienden van de Hortus. ‘De Hortus heeft een grote Vriendenvereniging. Via social media en via mail kregen wij veel verzoeken om weer open te gaan’, vertelt directeur Carlien Blok, ‘Mensen misten de tuin, de voorjaarsbloei en de wandeling door de Hortus. En wij misten de bezoekers ook. Een lege tuin in het voorjaar – wij konden er niet aan wennen.’ Toen de overheid op 6 mei de eerste versoepelende maatregelen aankondigde, richtte de Hortus zich direct tot de gemeente Amsterdam met een uitgebreid protocol en openingsplan. Vorige week kreeg de Hortus officieel het akkoord om weer te openen.

Door extra veiligheidsmaatregelen zal een bezoek aan de Hortus er iets anders uit gaan zien. In de kassen en op sommige smalle paden geldt een vaste looproute, de Vlinderkas en het Kaslokaal zijn voorlopig gesloten en in de tuin zijn verschillende hygiënepunten ingericht. Het Hortuscafé gaat ook weer open, maar werkt voorlopig met een take away menu.

Foto Barbara van Amelsfort

Nu te zien in de Hortus
De natuur zelf heeft niet stilgestaan de afgelopen weken. De Hortus is getransformeerd naar een kleurrijke lentetuin met talloze bloeiende planten. Per 1 juni lanceert de Hortus de nieuwe wandelroute Briljante Planten over de verborgen intelligentie van planten. De route leert hoe planten eten, bewegen, communiceren, horen en flirten.

Ook de Victoria waterlelie is inmiddels weer te zien in de tuin. De plant wordt door het Hortusteam zelf vanuit zaad opgekweekt in het eigen kweekhuis en in mei uitgeplant in de buitenvijver. De waterplant is beroemd om zijn enorme bladeren van soms anderhalve meter doorsnee. Naar verwachting zal de plant in juni de eerste bloem laten zien.

De waterlelie is ook het symbool voor de veiligheidsmaatregelen in de Hortus. Met een doorsnee van anderhalve meter is het een mooi beeld voor de juiste afstand.

De Hortus verzoekt iedereen om niet met het OV te komen, maar te voet of met de fiets, om overbelasting van het vervoersnetwerk te vermijden.

Check www.dehortus.nl