Home Overzicht Hogeschool Inholland verhuist naar de Sluisbuurt

Hogeschool Inholland verhuist naar de Sluisbuurt

0
Inholland-voorzitter voorzitter Jet de Ranitz wijst op de maquette de plaats aan waar Inholland en Duwo gaan bouwen.

De gemeente, Inholland en studentenhuisvester DUWO ondertekenden maandag 27 januari een overeenkomst voor de bouw van een hogeschool en 800 studentenwoningen op drie kavels in de Sluisbuurt op het Zeeburgereiland.

Hogeschool Inholland gaat vrijwel alle opleidingen uit Amsterdam en Diemen samenvoegen in het nieuwe pand waar uiteindelijk 7.500 studenten zullen studeren. DUWO gaat zelfstandige en groepswoningen bouwen voor jongeren en studenten, aangevuld met ruimtes voor commerciële en maatschappelijke voorzieningen. Samen vormen deze panden een open campus aan het IJ.

De drie kavels liggen in het hart van de wijk, aan het toekomstige waterbassin. De woningen en de hogeschool worden zo duurzaam mogelijk gemaakt, worden aangesloten op stadswarmte en krijgen op de daken naast zonnepanelen ook beplanting om hitte tegen te gaan en regenwater op te vangen.

Studenten eerste bewoners Sluisbuurt

Wethouder Laurens Ivens is enthousiast over de plannen. ‘Het is fantastisch dat we in deze nieuwe wijk zoveel jongeren en studenten kunnen huisvesten en dat zij over drie jaar de eerste bewoners worden van het gebied.’

Ook Inholland-voorzitter Jet de Ranitz is blij met de overeenkomst. ‘We zien deze verhuizing als een kans voor de hogeschool en onze studenten om een duurzame verbinding met de omgeving, de bewoners en plaatselijke ondernemers op te bouwen en met elkaar de nieuwe buurt tot ontwikkeling te brengen’

Buurtbewoners hebben zich lang verzet tegen de bouw van de Sluisbuurt vanwege de vele hoge woontorens in de wijk. Hun verzet strandde eind vorig jaar toen de Raad van State de bestemmingsplannen van de gemeente goedkeurde.

In de Sluisbuurt worden en in totaal ruim 5.500 woningen gerealiseerd en met de start van de bouw van het pand van Inholland aan het eind van dit jaar, is de ontwikkeling van de wijk dan daadwerkelijk in gang gezet. De oplevering van het gebouw wordt in 2022 verwacht. DUWO begint in 2021 met de bouw van de studentenwoningen en levert die op in 2023. De volledige ontwikkeling van de Sluisbuurt zal naar verwachting 10 tot 15 jaar duren.