Home Eten&Drinken De veelzijdige biet

De veelzijdige biet

0

Hoewel rode bieten rood zijn, noemen we ze een groente. En wat een veelzijdige groente! Gekookt met een uitje, als soep, rauw geschaafd of gekookt in een salade, er zijn talloze mogelijkheden. In deze zomertijd zijn ze volop vers te krijgen. Ik kook altijd mijn eigen bietjes. Wat ik niet gebruik bewaar ik in de koelkast.

Marijke Bakker | Illustratie Afra Barentz

In het voorjaar en de vroege zomer zijn er heerlijke bosbietjes. Koop een bos met mooie malse bladeren. Snijd de bietjes af en kook ze kort, 15-20 minuten is voor een bosbiet genoeg. Losse bietjes hebben iets langer nodig, 25-30 minuten. Sommige mensen roosteren bieten verpakt in aluminiumfolie in de oven. Dat duurt minstens een uur. De goede oude snelkookpan maakt mijn bietjes in een kwartier gaar. Stroop het vel van de nog warme bieten af onder de koude kraan. Bietjes die je wilt bewaren tot later laat je in hun velletje. Alle recepten hieronder zijn voor 4 personen.

Bieten op een bedje van eigen loof
Gooi mooi loof niet weg: was de bladeren goed. Stoof de gesneden stelen 5 minuten zacht in een beetje boter met een sjalot of wat knoflook. De liefhebber doet daar misschien nog een pepertje bij of een ansjovisfilet. Voeg na 5 minuten het fijngesneden blad toe en stoof weer een paar minuten tot dat geslonken is. Doe in een schaal en leg er de gestroopte en gesneden bosbietjes op. Dien op op kamertemperatuur.

Bietensoep met rabarber
Verwarm een eetlepel boter met een eetlepel olijf- of zonnebloemolie en smoor daarin wat fijngesneden groenten: een kleine ui, een worteltje, een stengel bleekselderij of een stukje knolselderij. Een gekookt aardappeltje van de vorige dag mag ook mee, en wat gesneden peterselie. Voeg na 10 minuten 4 in grove stukken gesneden gekookte bieten toe (ongeveer 600 gram) samen met 1 liter bouillon van een blokje. Als de groenten gaar zijn pureer je de soep met de staafmixer of in de blender. Houd warm. Snijd een stengel rabarber in schijfjes van 3 mm. Voeg die toe aan de soep en pocheer een paar minuten tot ze zacht zijn. Niet meer roeren!

Schep op in soepborden of kommen en geef elke eter zijn deel van de rabarberschijfjes. Het zout van de bouillon, het zoet van de bietjes en het zuur van de rabarber vormen een onweerstaanbare smaakcombinatie.

Russische bietensalade van Olga
Wij kennen de aloude bietensalade met aardappel, appel en augurk. Bij onze Russische vriendin Olga at ik eens een heel andere combinatie. Haar recept geef ik graag door. Neem 800 gram gekookte bieten (4 à 5 stuks) en snijd die in kleine blokjes. Snijd 200 gram gewelde gedroogde pruimen zonder pit in kleine stukjes. Rasp een ui. Doe daarbij een eetlepel geraspte mierikswortel, 2 of 3 teentjes knoflook uit de pers, een beetje suiker, een snufje zout, sap van een halve citroen en 200 ml zure room. Meng alles goed dooreen en laat een half uurtje de smaken op elkaar intrekken. Dat mag in de koelkast, maar haal ruim voor de maaltijd de salade er weer uit, de smaken laten zich op kamertemperatuur het beste proeven. Blijft er wat over van deze heerlijke salade, dan zul je zien dat de volgende dag al het vocht uit de saus in de pruimen is getrokken, waardoor hij nog smeuïger is geworden.