Home Kunst De verbondenheid van de ruimtes inspireert fotograaf

De verbondenheid van de ruimtes inspireert fotograaf

0

Fotograaf Jan Theun van Rees is opgeleid als beeldend kunstenaar. Hij raakte meer en meer gefascineerd door fotografie als medium en wat fotografie doet met de beeldcultuur. Werk van hem is op 11 en 12 september te zien, tijdens Kunst op koers in Loods 6.

Lennie Haarsma

‘Ik richt me vooral op de ruimtes als afbeelding in mijn beeldend werk,’ zegt hij. ‘Daarbij concentreer ik me op de perceptie van de afgebeelde ruimte in relatie tot de ons omringende werkelijkheid. Een foto suggereert dat de afbeelding verwijst naar een werkelijke ruimte die ergens ooit bestaan heeft. Elke ruimte die ik aantref kan tot een spannende foto leiden. Ik voel me aangetrokken tot het zichtbaar maken van ruimtes die men doorgaans over het hoofd ziet.’

’15 minuten middaglicht’ Een streepje zonlicht dat gedurende een korte periode precies door een spleet schijnt tussen deur en muur van een verlaten fabriekspand.

‘In een verlaten fabriek zag ik de zon een prachtig spel spelen in de ruimte tussen een deur en de muur. Het duurde nauwelijks een kwartier, maar ik was drie dagen bezig om het precies goed in beeld te brengen. Als ik een foto maak, eigen ik me de ruimte toe. Dat is wezenlijk voor mij. Elk spinragje waar licht op valt, wil ik kennen.’

Een ander project van Jan Theun speelde zich in 2017 af in een leegstaande, zwaar verwaarloosde gymzaal in Schiedam. ‘Ik werd gemotiveerd om daar buiten en binnen bij elkaar te brengen en richtte me op de effecten van de manipulatie van het licht, zodra de ruimte verduisterd werd. Met een scheerspiegel werd het licht van de zon afgeleid en op het klimrek geprojecteerd, zodat het op een grote maan lijkt. Zoals maanlicht ook gereflecteerd zonlicht is.’

Jan Theun is docent aan de Nieuwe Academie Utrecht en aan de Fotoacademie in Amsterdam. Alles wat hij maakt komt tot stand op eigen initiatief. Hij verwerft zijn opdrachten zowel in Nederland als in de VS.

2017 “Grote Maan” zonlicht met een scheerspiegel afgebogen en op het klimrek geprojecteerd.

Een mooi voorbeeld van zijn werk is te zien is in het boek Verborgen stad. Gedurende tien jaar (2003-2013) legde hij verbouwingen vast van culturele instellingen als het Rijksmuseum, het Stedelijk museum en het Joods Historisch museum.

Stedelijk Museum in ontmantelde staat. 2006.

Samenwerking met andere kunstenaars is voor hem belangrijk. ‘Van 2014 tot en met 2019 heb ik kunstenaars gevraagd een installatie te maken in ruimtes die ik gefotografeerd heb. Toen de installatie klaar was kwam ik terug om die ruimte met de installatie te fotograferen.’

Gegeven ruimte, een interdisciplinair project van één fotograaf met veertien kunstenaars is de naam van de catalogus. De tentoonstelling bestond uit veertien grote fotoprints, met een gemiddeld formaat van 2,5 x 3 meter. Meerdere fotopanelen uit dit project zijn tijdens de Open Ateliers in Loods 6 opgesteld.

Voor Jan Theun zijn de Open Ateliers vooral van belang om Loods 6 met al zijn kunstenaars te profileren naar de buurt en te laten zien waar Loods 6 voor staat.

Het atelier van Jan Theun is te bezoeken op 11 en 12 september. Daarnaast zijn er op diverse plekken in het gebouw panelen te zien uit de expositie ‘Gegeven ruimte’. Voor meer informatie www.onewallaway.com

Komend najaar is Jan Theun uitgenodigd om in oktober te exposeren met pas afgestudeerde en ‘ervaren’ kunstenaars in ‘Link’ SBK Amsterdam. Eind oktober is hij gevraagd een installatie te bouwen die tot een nieuwe foto moet leiden in de voormalige sauna Thermen in Houten en in november is van hem nieuw werk te zien in The Frozen Fountain in het centrum van Amsterdam.