Tegenover het Amstelstation is AMST in gebruik genomen. Een prachtig gebouw dat bestaat uit twee met elkaar verbonden delen waarin 252 huurappartementen in alle soorten en maten. Straks is er ook een McDonald’s en komt er een broedplaats met ateliers. Jumbo opende er al een supermarkt. Handig voor bewoners, de buurt en reizigers rond het station.

Zo’n supermarkt vlakbij het station is handig. Uit de trein, de trap in het station naar beneden en oversteken om boodschappen doen. Maar waar is de Jumbo? Zo te zien is er een mogelijkheid om het gebouw binnen te lopen. Daarvoor moet je via trappen met zo’n vijftien treden een groot bordes op. Voor mensen voor wie de trappen een probleem zijn, is er een lange langzaam oplopende baan.

Boven aangekomen is het even zoeken naar de ingang. Hier en daar staan wat Jumbo-vaandels, dus we zitten goed! Op de grond liggen twee hekken waarop spandoeken zijn bevestigd. Daar zouden we toch naar binnen kunnen. Maar dan geen deur… En toch, opeens schuift een groot, zwart raam/deur open. Daar achter een grote ruimte die zicht biedt op een hele lang roltrap, die nu weer naar beneden leidt. Hij lijkt zo’n 10 meter lang, maar het kan ook meer zijn. Een bijzondere ervaring. Trap af, trap op, trap af.

Beneden komen we weer ineen hal, nu met zicht op auto’s. Waarschijnlijk zijn we naast de parkeergarage aangeland. Waar nu naartoe? Rondkijkend is er verbazing. Achter een glaswand doemt een prachtige supermarkt op. Jumbo Julianaplein heeft zich genesteld in de buik van het gebouw… Met winkel van Jumbo is er niets mis. Groot met brede paden en keurig ingerichte schappen met alles wat je in een supermarkt mag verwachten.

Voor reizigers die nog even boodschappen willen doen is het een hele toer om de Jumbo te bereiken. Niet voor de bewoners van het AMST, die kunnen binnendoor om te winkelen. Buurtbewoners kunnen de supermarkt makkelijk bereiken met de auto. Er is een parkeergarage die voor iedereen toegankelijk is. Buurtbewoners kunnen natuurlijk ook met de fiets of te voet komen. In de Bertrand Russelstraat achter AMST is de ingang van de parkeergarage waar je je fiets stalt en naar binnen wandelt. Als gebruiker van het openbaar vervoer is dat eigenlijk geen optie. Dan toch maar trap op, trap af.