Home Dwars nieuws De vraag blijft of een stadsdeelbestuur aan politiek doet

De vraag blijft of een stadsdeelbestuur aan politiek doet

0

Het nieuwe bestuur in stadsdeel Oost bestaat uit voorzitter Carolien de Heer (PvdA), Rick Vermin (GL) en Jan-Bert Vroege (D66). Maarten Poorter (PvdA) en Ivar Manuel (D66) hebben afscheid genomen.

Arie van Tol | Foto’s gemeente Amsterdam

Maarten Poorter verruilt Amsterdam-Oost voor de gemeente Dijk en Waard waar hij burgemeester wordt. Hij schuwt enigszins een terugblik of een raad voor de toekomst: ‘Ik wil de toekomstige bestuurders niet voor de voeten lopen.’ Al hoopt hij natuurlijk wel dat initiatieven die tijdens zijn periode van de grond gekomen zijn een goed vervolg krijgen.

Ivar Manuel verruilt het lokale pluche voor de ongemakkelijke bureaustoel. Het bedrijven van politiek dat hij in een interview een relatief eenvoudige bezigheid noemde, houdt hij definitief voor gezien, hij belooft zijn aanhang een boek, een door hem zelf te schrijven boek welteverstaan.

Rick Vermin gaat zorgen voor de continuïteit. De twee nieuwelingen in het bestuur lieten bij hun presentatie aan de bestuurscommissie op 14 juni al blijken opgelucht te zijn dat juist de man van de energietransitie is blijven zitten. De kwesties rond windmolens, Middenmeer, isoleren, etc. zijn dus ook de komende vier jaar voor deze GroenLinkse doorzetter.

Jan-Bert Vroege is nieuw als bestuurder, maar niet als politicus in Oost, zat er in de stadsdeelraad. Hij stond als gemeenteraadslid bekend om zijn kritiek op zijn eigen bestuur. Hij is liefhebber van lange debatten, maar dan wel in combinatie met veel getwitter. Zelf ziet hij zich vooral als bruggenbouwer: zowel in letterlijke als in figuurlijke zin heeft hij bijgedragen aan verbindingen. En dat zal hij natuurlijk blijven doen.

Echt nieuw in de politieke arena van Oost is Carolien de Heer. Ze was net als Jan-Bert Vroege eerder gemeenteraadslid. In stadsdeel West heeft ze de afgelopen twee jaar haar eerste bestuurderservaringen opgedaan. Sinds kort woont ze op IJburg – ‘met het mooist denkbare uitzicht’ – en roots heeft ze in de Dapperbuurt. Als voorzitter treedt ze in de voetsporen van Maarten Poorter, en zal ze hopen net zo snel ‘Oost’ te worden als hij.

De drie nieuwe bestuursleden zijn voorgedragen en benoemd door de nieuwe gemeentelijke coalitie. Wethouders in het nieuwe college zijn: namens PvdA Marjolein Moorman, Sofyan Mbarki en Hester van Buren. Namens GroenLinks Rutger Groot Wassink, Touria Meliani en Zita Pels. En namens D66 Reinier van Dantzig, Melanie van der Horst en Shula Rijxman.

In Amsterdams Akkoord 2022-2026 zijn hoofdpunten: 1) een solidaire stad met kansen voor iedereen, 2) extra inzet op duurzaamheid en groen – bijvoorbeeld veel meer woningen isoleren -, 3) verantwoorde groei – bouwen: 40 procent sociale huur, 40 procent middenhuur en – koop en 20 procent vrije sector; meer doorstroming – en 4) veiligheid en het bestrijden van criminaliteit.

De politiek zal ik regelmatig volgen, op alle lokale niveaus. En nagaan of de leden van de stadsdeelcommissie daarbij een serieuze rol (kunnen) spelen. Voor Dwars en voor oost-online.