Home Dwars nieuws Gemeente eert Machtelt van Thiel

Gemeente eert Machtelt van Thiel

0

Machtelt van Thiel ontving op 2 juni de Frans Banninck Cocqpenning uit handen van locoburgemeester Marjolein Moorman. Ze nam vorige maand afscheid van De Rode Loper en zette zich jarenlang in om kinderen in Amsterdam Oost kennis te laten maken met kunstenaars en kunstinstellingen.

Tekst en foto De Rode Loper op school

Machtelt van Thiel ontving op 2 juni de Frans Banninck Cocqpenning uit handen van locoburgemeester Marjolein Moorman. Zij nam vorige maand afscheid van De Rode Loper en zette zich jarenlang in om kinderen in Amsterdam Oost kennis te laten maken met kunstenaars en kunstinstellingen. [intro]

22 jaar lang is  Machtelt Van Thiel de drijvende kracht geweest achter de Stichting De Rode Loper op School. Voor meer dan 27 basisscholen, 200.000 kinderen in Amsterdam-Oost heeft ze kwalitatief hoogwaardige kunsteducatie mogelijk gemaakt. Met als motto ‘Alle kinderen zijn creatief. Als je ze maar prikkelt’ bracht zij kinderen in contact met kunst en cultuur. Ze liet ze kijken en luisteren, zelf maken, nadenken en praten. Zo leerden kinderen zich uit te drukken over hun eigen leefwereld en over maatschappelijke thema’s; juist ook de kinderen die van huis uit niet in aanraking komen met kunst.

KinderKunstBiënnale

Van Thiel zette zich ook internationaal in voor het belang van kunsteducatie binnen een grootstedelijke context. Zo initieerde ze het project East-Oost-Ost waarbij ze in 2019 en 2020 een uitwisseling van kunstdocenten tot stand bracht tussen Oost-Londen, Oost-Berlijn en Amsterdam-Oost. Tevens stond ze aan de basis van de eerste Amsterdamse KinderKunstBiënnale, vorig najaar. Daar werd het werk van kinderen aan een groot publiek getoond.

Frans Banninck Cocqpenning

De Frans Banninck Cocqpenning wordt toegekend aan personen die zich tijdens een periode van ten minste twaalf jaar bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam. Voor de penning komen ook mensen in aanmerking die uitzonderlijk grote prestaties voor Amsterdam hebben verricht op sportief, wetenschappelijk, journalistiek, kunstzinnig, politiek, economisch gebied met een landelijke of internationale uitstraling.

Vanwege haar bijdrage aan De Rode Loper op School ontving Machtelt van Thiel de penning, een kroon op haar werk. Machtelt heeft het directiestokje vol vertrouwen en met plezier overgedragen aan Wendeline Thole.