Home Lezen en schrijven De vrouw en haar kat, een ijzersterk duo

De vrouw en haar kat, een ijzersterk duo

0

De beproevingen van de lockdown hebben ervoor gezorgd dat de relatie met ons huisdier sterker is dan ooit. Een Britse studie onderzocht de veranderingen in het gedrag en welzijn van huisdieren van de afgelopen twee jaar en meldde het opmerkelijke resultaat dat meer eigenaars van katten vonden dat hun kat aanhankelijker was geworden dan eigenaars van honden en andere dieren. En dat terwijl de Telegraaf vorig jaar nog berichtte dat katten ‘knettergek’ worden van hun baasjes in lockdown.

‘In katzwijm’ is geschreven door  Lucy Deutekom, columnist van oost-online

In het nieuw verschenen boekje In katzwijm staan openhartige verhalen van vrouwen voor wie katten simpelweg onmisbaar zijn. Tijdens moeilijke periodes voelen ze zich juist door deze viervoeter gesteund en ze halen een groot geluk en welzijn uit de band met hun kat. Het boekje gaat in op wie de kattenmens nu eigenlijk is, of die wezenlijk anders in elkaar zit dan de hondenmens en hoe kattenfluisteraars (socialiseerders) te werk gaan om het vertrouwen van bange katten terug te winnen. Drie eigenaars van kattencafés in Groningen, Haarlem en Rotterdam vertellen hoe ze besloten een kattencafé te beginnen en hoe het dagelijks runnen hen bevalt.

De lockdown gaat ook bij hen niet in de koude kleren zitten en ze zetten alle zeilen bij om straks weer gasten te kunnen ontvangen. Die gasten willen maar al te graag, want kattencafés zijn zeer populair. Het fenomeen ontstond eind jaren negentig in Taiwan, waarna het overwaaide naar Japan. Voor de jonge bewoners van de krappe appartementen waar huisdieren niet zijn toegestaan, bleek het een uitkomst. Het kattencafé werd de nieuwe favoriete ontmoetingsplek en binnen tien jaar tijd telde Japan er 150. Vanuit Azië kwam het concept naar de rest van de wereld, in 2012 opende het eerste kattencafé van Europa in Wenen. Nederland bleef niet achter en telde in 2021 achttien kattencafés. Het Amsterdamse kattencafé zit in de Baarsjes in West, misschien wordt het ook eens tijd voor eentje in Oost?

Meer informatie over In katzwijm