Home Overzicht Geen tweede hal voor Jaap Edenbaan, Flevoparkbad krijgt binnenbad

Geen tweede hal voor Jaap Edenbaan, Flevoparkbad krijgt binnenbad

Voorjaarsnota zet in op ov en prestigeprojecten

0

Het Amsterdamse college wil komende jaren investeren in verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed, openbaar vervoer in Noord en buiten de ring en het doortrekken van de Noord-zuidlijn naar Schiphol. Er komt geld voor de aanpak van de wooncrisis, de vluchtelingencrisis, de klimaatcrisis en het bestrijden van lhbtq-geweld. Het Flevoparkbad kan zich verheugen met de bouw van een binnenzwembad, maar plannen voor twee nieuwe zwembaden op IJburg en het Zeeburgereiland blijven de komende jaren op de plank liggen.

Lewis Daniels

Ook de Jaap Edenbaan, die op een nieuwe en tweede ijshal hoopte, valt buiten de boot. Het gebouw wordt net als ijsbaan alleen vernieuwd en verduurzaamd. Naast het in 2002 onthulde Nationaal Slavernijmonument in het Oosterpark krijgt de stad ook een museum over slavernij. Eerder werden de kop van het Java-Eiland en de Sixhaven als locatie genoemd, inmiddels zijn er sterke aanwijzingen dat het museum in de binnenstad komt. Hoewel de uitvoer en locatie nog onzeker zijn, reserveert de voorjaarsnota geld voor een fietsbrug aan de oostkant van de stad. Mogelijk tussen het KNSM-eiland en de Nieuwendammerham in Noord. Het duurt nog minstens negen jaar voordat die brug er is.

Het budget voor reiniging van de buitenwijken gaat omhoog en Noord krijgt twee miljoen euro voor verbetering van de openbare ruimte. Om crisissen in de jeugdzorg te bestrijden is eenmalig 10 miljoen euro vrijgemaakt. Volgend jaar komt daar structureel 4 miljoen euro bij. Het is bedoeld als tegenwicht voor bezuinigingen van het kabinet en om nog langere wachtlijsten tegen te gaan.

De plannen worden deels gefinancierd met leningen en van de 200 miljoen euro die vorig jaar overbleef door een toename van het toerisme en niet gerealiseerde projecten. De toeristenbelasting gaat overigens met één euro per overnachting omhoog. Het college verwacht hiermee 30 miljoen euro binnen te halen. Ook de onroerendezaakbelasting en parkeren worden duurder. Onzeker is of volgend jaar meer lastenverzwaringen voor de inwoners volgen.

Collegepartijen PvdA, GroenLinks en D66 zijn tevreden met de plannen, de PvdA noemt de begroting een solidaire koers. Oppositiepartij VVD is bang voor lastenverzwaringen in het najaar en zet vraagtekens bij sommige prestigeprojecten zoals de Oba Next in Zuidoost en een nieuwe Meervaart in de Sloterplas.

De gemeenteraad debatteert in juni over de nota. Door stijgende rente en inflatie zijn er zorgen over de financiële gezondheid van Amsterdam. Gevreesd wordt dat de stad na 2027 minder geld van het rijk ontvangt. Financieel wethouder Hester van Buren onderzoekt daarom waar in de toekomst op bezuinigd kan worden.