Home Overzicht De zomer was uitzonderlijk zonnig. Is dat ook van toepassing op de...

De zomer was uitzonderlijk zonnig. Is dat ook van toepassing op de woningmarkt in Oost? 

0

De laatste zomerdagen zijn in zicht en september markeert doorgaans de start van het nieuwe seizoen. Een goed moment dus om even terug te blikken op de marktontwikkelingen van de afgelopen maanden. Uit ervaring weten we dat de zomermaanden, met name augustus, erg rustig zijn.


Willem Schilder houd je op de hoogte van de ontwikkelingen op de woningmarkt in Oost

 

Mensen zijn volop in vakantiestemming en zetten hun zoektocht naar een woning even op pauze. Kandidaat-verkopers stellen op hun beurt de verkoop van hun woning ook uit tot september. Echter, deze zomer was het wel érg stil, zo stil dat het leek alsof de Amsterdamse woningmarkt min of meer was stilgevallen.

Oorzaak lijkt het ultieme vakantiegevoel dat dit jaar, te merken in heel Europa, naar een nieuw hoogtepunt is gestegen. Na twee jaar van onzekerheid in coronatijd lijkt het wel of iedereen dubbel zo hard wil genieten en alle dagelijkse beslommeringen voor even opzij heeft gezet.

Maar… ook de aanhoudende onzekerheid om ons heen met de oplopende hypotheekrentes, stijgende gasprijzen en een recordhoge inflatie heeft veel consumenten in de wachtstand gezet. Ook neemt de politiek geen duidelijke beslissingen om het aanbodprobleem op te lossen. Dit brengt ons in een heel bijzondere spagaat en zal de woningmarkt de komende maanden sterk gaan beïnvloeden.

Opvallend is dat er in augustus meer woningen worden aangemeld in het ‘lagere segment’ (tot € 400.000). Door het toenemende aanbod krijgt de woningzoeker weer meer keus waardoor locatie, imago en interne kwaliteit weer een grotere rol gaan spelen en de prijzen weer wat meer uiteen gaan lopen. Het aantal bezichtigingen loopt daarentegen verder terug waarbij vooral de vluchtigheid van de buitenlandse woningzoekers of ‘expats’ opvalt. Bij sommige woningen is er zelfs helemaal geen respons. Woningen blijven dus langer in de verkoop staan dan voorheen. Let maar eens op uw eigen omgeving en u zult merken dat de vele verkoopborden opeens langer blijven hangen. De prijsbepaling en inzet in de markt moet dus heel secuur gebeuren anders ‘slaat de woning niet aan’ en volgen er geen bezichtigingen.

Overbieden gebeurt nog steeds, ‘cherry-picking’ met forse uitschieters zijn er nog incidenteel, maar gemiddeld worden de marges kleiner. Moet er worden verbouwd dan wordt er ook gewoon weer onderhandeld van de vraagprijs af.

In het middensegment (tot € 800.000) staan in het Oostelijk deel van de stad binnen de Ring, momenteel (23 augustus) 39 woningen, waarvan 17 nieuwbouwwoningen, actief in de verkoop. Dramatisch weinig. De verwachting is wel dat dit aantal in september zal toenemen. Boven de € 800.000 staan er slechts 33 te koop waarvan 12 nieuwbouwwoningen.

Kortom, de laatste acht jaar hebben we een turbulent, stijgende markt meegemaakt. De vraag is nu, maken we nu tijdelijk een pas op de plaats om daarna weer vrolijk verder te gaan of gaat er daadwerkelijk structureel iets veranderen?