Home Oud Nieuws Oud Nieuws | Deelraad buitenspel in havengebied-Oost

Oud Nieuws | Deelraad buitenspel in havengebied-Oost

0

Oud Nieuws | 11 juni 1990 – Er is een bestuurlijke chaos ontstaan in het beheer van het Oostelijk Havengebied. De deelraad Zeeburg blijkt over het Oostelijk Havengebied, dat tot zijn gebied behoort, niets te zeggen te hebben.

Het deelraadsbestuur heeft wethouder Marja Baak, die de portefeuille stadsdelen beheert, in een brandbrief verzocht een einde te maken aan deze absurde situatie.

Op 21 maart kozen de bewoners van Zeeburg een deelraad. Op 11 april besloot de Amsterdamse gemeenteraad vervolgens om het Oostelijk Havengebied tot grootstedelijk project te verklaren zodat het centrale stadsbestuur de grote woningbouwplannen zelf zou kunnen uitvoeren.

Als gevolg van dit besluit staat het stadsdeelkantoor van Zeeburg plotseling weer op het grondgebied van de centrale stad. Bewoners van het Oostelijk Havengebied kunnen voor herstelwerkzaamheden aan het wegdek of het aanvragen van een paspoort niet bij hun deelraad aankloppen, maar moeten naar de centrale stad. De reiniging moet opeens niet meer door het stadsdeelbestuur worden uitgevoerd, maar door de centrale stad. Voor de organisatorische problemen die dit oplevert, weet niemand een oplossing.

Het deelraadsbestuur schrijft b. en w. dat de geschetste situatie bepaald niet leidt tot het idee dat deelraden serieus genomen moeten worden.

Bron Het Parool
Foto Stadsarchief Amsterdam

Zeeburg was van 1990 tot 2010 een stadsdeel. Per 1 mei 2010 is het opgegaan in het stadsdeel Oost. De stadsdeelraden met formeel veel bevoegdheden zijn veranderd gewijzigd in stadsdeelcommissies met weinig bevoegdheden. De leden van die commissie adviseren het dagelijks bestuur en het bestuur van de stad over wat er speelt in de gebieden. Het advies van een stadsdeelcommissie is zwaarwegend. Dat betekent dat als het dagelijks bestuur het advies niet volgt, zij het goed uit moet kunnen leggen.