Home Groen Dertig jaar Vriendenvereniging Park Frankendael

Dertig jaar Vriendenvereniging Park Frankendael

0

Buurtbewoners beklommen in 1990 de barricaden om de bouw van watervilla’s in hun park Frankendael tegen te gaan. En met succes. Zij richtten een vriendenvereniging op die zich nog altijd richt op het behoud van groen in de stad. Zondagmiddag 27 september kreeg stadsdeelvoorzitter Ivar Manuel het eerste exemplaar van het jubileummagazine aangeboden uit handen van voorzitter Marion van der Bliek.

Anne-Mariken Raukema | Foto Marie Louise Schipper en Karel Buitenkamp

Terecht noemen veel inwoners van Oost Park Frankendael wel ‘de parel van Oost’. Of ‘de mooiste achtertuin van Amsterdam’. Waar ooit een van de vele buitenplaatsen van de stad lag, is nu een groene oase met veel biodiversiteit. Groepen bevlogen vrijwilligers behartigen al dertig jaar de belangen van flora en fauna en alle mensen die daar regelmatig van genieten.

Magazine, een bewaarobject
Het 40-pagina’s tellende magazine is een eenmalige uitgave, een bewaarobject. In 2019 werd het idee geboren voor een uitgave. Een boek zou te kostbaar worden. In januari en februari werden de eerste concrete lijnen uitgezet. Corona bracht ook hier roet in het eten, maar uiteindelijk is met zo’n 25 vrijwilligers het resultaat tot stand gekomen. Van der Bliek: ‘We deden een oproep en als snel meldden zich schrijvers en fotografen, maar ook mensen die meedachten en hand-en-spandiensten zouden leveren. Alleen de vormgever, eindredacteur en natuurlijk de drukker kregen betaald.’ Hoewel velen alles stil legden, besloot het bestuur van de Vrienden van Frankendael de uitgave van het magazine voort te zetten. Ook de wandelingen in het park gingen door, zij het op gepaste afstand.

Het eetbare park
Zelf heeft Van der Bliek de beste herinneringen aan het samenstellen van het artikel ‘Het eetbare park’. Het is het verslag van een zoektocht naar bijzondere smaken in Frankendael, vanuit verschillende perspectieven. Zo komen de koks van de restaurants Merkelbach en De Kas aan het woord, maar ook de schooltuinbeheerders en de volkstuinders van Klein Dantzig. Het stuk geeft een mooie inkijk waar de ingrediënten van beide restaurants vandaan komen. En wat er gebeurt met de grote partijen groenten die op de schooltuinen worden verbouwd. Twee pagina’s recepten met groenten en planten uit het park complementeren het stuk.

Geschiedenis van bijna vier eeuwen
Een pagina is gewijd aan Broer Soolsma, de gebiedsmakelaar van Watergraafsmeer die veel heeft betekend voor Park Frankendael. In de zomer van 2019 – een paar weken na zijn pensionering – overleed hij. Een mooie serie is ‘Het park in drie wandelingen’; hierin komen kenners en bezoekers aan het woord. Wat het magazine vooral de moeite van het bewaren maakt, is een artikel van Kees de Heus over de geschiedenis van Frankendael in bijna vier eeuwen. Ook het stuk over de 54 monumentale en vele andere bijzonder bomen is de moeite waard. Dat geldt ook voor Pieter van der Lindens bijdrage over vogelgeluiden; hij is een van de vrijwilligers die ook voor SOVON telt. Een interview met Chris Barends, al bijna 35 jaar de vaste tuinman van Park Frankendael, mocht niet ontbreken.

  • Het magazine Frankendael, dertig jaar Vriendenvereniging is voor € 5,95 verkrijgbaar bij Linnaeus Boekhandel en Intratuin.
  • Check www.vriendenvanfrankendael.nl