E-bikers staan bij de hoofdvestiging van VanMoof aan de Mauritskade met hun fiets voor een dichte deur. Het pretentieuze merk van elektrische fietsen heeft uitstel van betaling aangevraagd en gekregen. Mogelijk is dat een voorbode van een faillissement.

Door negatieve ervaringen zijn de bezitters van een fiets van VanMoof niet bepaald fan geworden van de e-bikes. Technische problemen zijn er met grote regelmaat en worden pas na maanden wachten opgelost.

De problemen kwamen door forse investeringen in het eigen ontwerp- en productieproces, maar ook door hogere reparatiekosten die onder de garantie vielen. Het bedrijf zegt er hard aan te werken om de diensten voort te zetten en zo snel mogelijk afzonderlijk contact op te nemen met alle klanten met over lopende leveringen of reparaties.

VanMoof is in 2009 opgericht door de Nederlandse broers Taco en Ties Carlier, die een eigenzinnige, stoere stadsfiets ontwierpen. Ze opereerden vanaf het begin vanuit een pand aan de Mauritskade bij het Oosterpark. De laatste jaren legden ze zich uitsluitend toe op het ontwerpen en produceren van e-bikes, die wereldwijd werden verkocht. VanMoof groeide razendsnel, naar zich nu laat aanzien te snel.

Wereldwijd heeft het merk in twintig steden eigen winkels. Die sluit VanMoof naar eigen zeggen voor de veiligheid van medewerkers. In de gesloten vestigingen staan ook nog fietsen van klanten.