Home Overzicht Park Darwin, een geheim pareltje

Park Darwin, een geheim pareltje

0

Het Park Darwin is een geheim pareltje en misschien wel het mooiste park van Amsterdam. Van de hectische Gooiseweg is in het Darwinplantsoen niets te merken. Het park heeft een grote biodiversiteit en je komt er heerlijk tot rust. Onderdeel van het park is de Bloementuin, waar je als gast een kijkje kunt nemen. Vrijwilligers van de vereniging Vrienden van Park Darwin verzorgen en onderhouden daar de vele mooie bloemen en planten.

Foto’s Paulina Fotografie

Oost bied je prachtige parken waar veel te beleven valt. Weer of geen weer, vandaag gaan we naar het Park van Darwin. Daar en in de nabije omgeving valt meer te beleven dan je zou denken. We zetten het op een rijtje.

Het Park is een langgerekte strook van 500 bij 100 meter aan de rand van tuindorp Frankendael aan de kant van de Gooiseweg. Het ontwerp (1952) is van tuin- en landschapsarchitect Hans Warnau. Het wordt begrensd door de Maxwellstraat, de Kruislaan, Gooiseweg en Hugo de Vrieslaan. Je kunt het park in via vijf toegangen, waarvan twee in de vorm van een brug.

Fauna en flora

Het park is strak en rechtlijnige opgezet. Warnau houdt daarbij rekening met de behoeften van verschillende leeftijdsgroepen in de buurt. Dat leidde tot vier delen met een eigen functie en opzet. De rozentuin is voor ouderen, de speelweide voor algemeen gebruik en de vasteplantentuin met taxushagen voor plantenliefhebbers. Op het bomenplein is een zandbak en speelvijver voor kinderen en schaduwzoekers.

Het Park van Darwin is een ware oase van stilte en rust. Een palet van bloemen in alle tinten trekt ook vlinders, bijen en libellen aan. Het is een plekje in Amsterdam, waar je de vogels nog hoort fluiten van plezier. Er is een dubbele bomenrij als afscheiding met de drukke Gooiseweg en om te benadrukken dat het terrein de verbinding vormt tussen het park Frankendael en De Nieuwe Ooster. Bij beplantingen met vaste planten gebruikte Warnau graag soorten van ‘boerentuinen’ en cultivars die natuurlijk oogden. Hij paste vaak struiken en kleine sierbomen toe tussen vaste planten, zoals dat ook gebeurde in het Darwinplantsoen.

De Bloementuin maakt deel uit van verschillende routes door de stad zoals de tuin-trail van oost en de Spinoza-fietsroute. De Bloementuin is open van maart tot en met november. Vrijwilligers die op loopafstand wonen openen en sluiten de hekken. De tuin wordt door ongeveer veertig vrijwilligers onderhouden.

Activiteiten

Vrienden van de Darwintuin, betalen tien euro per jaar en magen in ruil daarvoor op de jaarlijkse plukdag eind september en boeket bloemen komen halen. Wie geen Vriend is, betaalt vijf euro voor een bos.

De tuin doet mee aan landelijke acties als bijendagen en vlinderteldagen, open tuinendagen en jaarlijks een uitje met de vrijwilligers.

Het ‘tuinkoffiehuis’ is een inloopspreekuur voor tuinvragen van buurtbewoners, op de eerste woensdagochtend van de maand van april tot en met juni.

Kunst

In het park stond in de periode 1978 tot en met 1985 het beeld Paard en ruiter van de hand van Floyd DeWitt. De gemeente Amsterdam had in 1969 al een opdracht gegeven voor het kunstwerk, maar het duurde en duurde. Pas in 1978 kon het beeldje van 85 cm hoog en gemonteerd op een sokkel geplaatst worden. Het bronzen beeld werd in november 1985 ontvreemd uit het park in een periode waarin meer bronzen beelden uit Amsterdam-Oost verdwenen. Een beeld met dezelfde titel en van dezelfde kunstenaar staat in het Gijsbrecht van Aemstelpark, vermoedelijk gaat het om hetzelfde beeld of een replica.

Tuinhuis

Het Tuinhuis is een zwart gebeitst gebouw met ramen aan de tuinzijde. Daar komen de vrijwilligers bij elkaar op de wekelijkse werkochtenden met koffie en thee en schuilen als het hard regent. Grootschalige evenementen vinden er niet plaats.

De Vereniging Vrienden van het Park van Darwin willen het Darwinplantsoen en de vaste plantentuin zoveel mogelijk behouden en verbeteren.

Lees ook oost-online.nl/park-en-bloementuin-van-darwin/
Check www.vriendenvanparkdarwin.nl of Facebook