Home Lezen en schrijven Dichter Tito de Vries is niet meer

Dichter Tito de Vries is niet meer

0
Tito leest voor uit eigen werk in Volkstuinpark Buitenzorg in Noord.

Begin januari is onverwachts overleden de Amsterdamse dichter, muzikant, filosoof en beeldend kunstenaar Tito de Vries. Hij was 27 jaar lang de inspirerende coördinator van schrijversworkshop De Klus in Oost, in 1983 opgericht door Simon Vinkenoog.

Tito nam in 1993 van Vinkenoog de leiding van de workshop over, die ook als een soort broedplaats fungeerde voor de Amsterdams Voorleesclub. Elke maandag ontving Tito gastvrij liefhebbers van taal om samen met taal te experimenteren. Ieder legde een briefje met een steekwoord of thema op een schaal en daarna pakte je er blind weer een briefje met steekwoord af. Met het woord dat je dan in handen kreeg, ging je een stukje proza of poëzie schrijven. Dat gebeurde in een mooie ambiance van stilte en toewijding. Tito deed dit maar liefst 27 jaar, hij is 87 jaar oud geworden.

…je donkere Indische ogen, je rastavlechten o Tito…

Tito de Vries had een Indische achtergrond en was geboren in Malang op Java. Hij had een filosofische kijk op taal. Taal was voor hem het godsbegrip zelf. Niet om een god te aanbidden maar om de waarheid te zoeken. De workshop was nauw gelieerd aan de Amsterdamse Voorleesclub, die al bijna 50 jaar bestaat en die wordt voorgezeten door Jaap Kameling.

Tito wordt dinsdag 12 januari in besloten kring gecremeerd op de Nieuwe Ooster om 15.00 uur. Je kunt de plechtigheid online volgen via denieuweooster.liveonlinevideo.nl met inlogcode 1142570178.