IJburgers laten zich horen over de plaatsing van windturbines

0

Op donderdag 7 januari ontrolde Windalarm Amsterdam een gigantisch spandoek van 200 m lang op de Bert Haanstrakade. Doel was om te laten zien hoe enorm een windturbine is.

Verslag | Robert Boerleider | IJburgTV

Honderden IJburgers waren aanwezig om hun ongerustheid te laten horen aan wethouder van Doorninck over de plaatsing van de windturbines en de gevolgen voor hun gezondheid.

De gemeenteraad heeft vastgesteld om een substantiële bijdrage te leveren met circa zeventien windturbines en ook met zonnepanelen op de helft van alle geschikte daken in 2030. Daarmee kan met wind- en zonne-energie 80 procent van de Amsterdamse huishoudens van duurzame elektriciteit worden voorzien.

Er is dus al besloten dat er windturbines in Amsterdam komen. De ambitie is om dit te realiseren voor 2030 en de vergunningen hiervoor voor 2025 te verlenen. Waar die windturbines moeten komen is nog niet bepaald. Wel kunnen er vanwege de geluidsnorm geen windturbines worden geplaatst op een afstand van 350 meter van woningen.

Niet alleen op IJburg is er protest over de komst van windturbines. Dinsdagavond om 19.30 is er bij de raadscommissie Financiën, Economische Zaken en Duurzaamheid een online inspraakavond over de zeventien windmolens in Amsterdam. Dus ook over het gebied bij IJburg.

De belangstelling voor die inspraakavond is groot. Naar verluidt hebben zich 600 mensen daarvoor aangemeld.

Zie ook Stadsdeelcommissie adviseert tegen komst windmolens