Home Overzicht Dit jaar geen proef met knip in Weesperstraat

Dit jaar geen proef met knip in Weesperstraat

0

Dit jaar komt er geen pilot met een knip in de Weesperstraat ter hoogte van de Nieuwe Keizersgracht. Dat schrijft wethouder Egbert de Vries in een brief aan de gemeenteraad. De proef om autoverkeer in het Centrum te beperken wordt verschoven naar 2023.

De proef is bedoeld om te onderzoeken of door de maatregel het aantal auto’s afneemt en wat het effect is voor de straten in de omgeving. Door de coronamaatregelen is er volgens de wethouder zo’n dertig procent minder verkeer dan voor de coronacrisis. De ochtendspits is nog steeds vrijwel afwezig en de avondspits is nog steeds korter. De hoeveelheid verkeer in de avondspits is nu 10 procent minder in plaats van 20 procent minder in januari.

Het eerstvolgende moment om de pilot knip Weesperstraat wel uit te kunnen voeren is na de renovatie van de Piet Heintunnel. De pilot knip Weesperstraat kan namelijk niet tegelijkertijd met de werkzaamheden aan de Piet Heintunnel plaatsvinden, omdat de bereikbaarheid van de stad aan de oostzijde dan teveel onder druk komt te staan. De tunnel moet dicht voor verkeer tussen 25 juni 2021 tot 30 september 2022. De verkeerssituatie zal in 2023 naar verwachting weer representatief zijn.

Om toch op een andere manier tegemoet te komen aan de wens voor  meer leefbaarheid in de Weesperstraat, die bij veel bewoners, maar ook ondernemers en andere belanghebbenden leeft, wil de wethouder de mogelijkheid onderzoeken om met andere autoluw-maatregelen de lucht, geluid, veiligheid en leefbaarheid te verbeteren. Wellicht dat dit een eerste stap kan zijn op weg van een verkeerscorridor naar een meer stedelijke straat.