Home Overzicht Dominee op IJburg start petitie tegen geweld

Dominee op IJburg start petitie tegen geweld

0

Dominee Alexander Noordijk van kerk de Binnenwaai op IJburg wordt belaagd. Jongeren uit de buurt vallen hem lastig om zijn geaardheid en zijn geloof. Na drie aangiftes besloot hij een andere aanpak te kiezen. Hij startte een petitie waarin hij een oproep doet voor een veilig en inclusief IJburg. De petitie is inmiddels 600 keer ondertekend.

Bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties op IJburg pleiten in de petitie voor een veilige buurt, waar bewoners niet uitgescholden of bedreigd worden vanwege hun seksuele voorkeur, geloof of afkomst. De verschillen tussen bewoners mogen geen reden zijn voor geweld, discriminatie en bedreigingen.

Hoewel hij een aantal jaar als jongerenwerker in de buurt gewerkt heeft, kent de dominee de jongeren die hem lastig vallen niet. Het gaat om een kleine groep, maar de hele wijk is nodig om er wat aan te doen, vindt hij. De petitie is opgesteld in samenwerking met betrokken buurtbewoners van Alle Kleuren IJburg en de Al-Fourkane moskee, die aan hetzelfde plein ligt. Een aantal moskeegangers heeft toegezegd een oogje in het zeil te houden, de stadsdeelvoorzitter heeft beloofd camera’s op te hangen.

Op Valentijnsdag organiseerde Alle Kleuren IJburg een extra actie om zo veel mogelijk regenboogvlaggen in IJburg op te hangen. De actie is bedoeld als steunbetuiging aan de dominee. Op het plein voor de kerk werden vlaggen en posters uitgedeeld.

De petitie is het laatste project op IJburg van de dominee. Inmiddels is hij is benoemd bij een andere kerk. De verbinding, die hij met de petitie beoogt te maken, is een goede afsluiting van zijn periode op IJburg. De intimidaties zijn niet de reden voor zijn vertrek.