Home Overzicht Domweg groener in de Dapperbuurt

Domweg groener in de Dapperbuurt

1

Afgelopen week schoof ik weer eens aan bij de stadsdeelcommissievergadering van het gebied Oud-Oost. Op speciaal verzoek want Jannekee Jansen op de Haar en Hans Bueno de Mesquita van de Jungle wilden graag het Groenplan Dapperbuurt overhandigen. Ik had al wel gehoord dat Jungle actief met buurtbewoners aan de slag was gegaan om te bedenken hoe de Dapperbuurt groener kan en daar word ik altijd enthousiast van. En eerlijk is eerlijk, de Dapperbuurt kan ook wel een stuk groener. Ik was dan ook heel nieuwsgierig naar het resultaat.

Ik kreeg een prachtig en goed uitgewerkt boekje dat ik met veel plezier gelezen heb. Er staat heel duidelijk in wat het belang van groen in de buurt is. Hoewel ik dat natuurlijk al wist en onderschrijf, neem ik graag de gelegenheid om aan de hand van het Groenplan de waarde van groen nog eens te benadrukken. Als gevolg van de klimaatverandering komen extreme hitte en droogte, maar ook extreme regenval vaker voor. Iets wat we ook in Amsterdam duidelijk merken. Groen kan dan zorgen voor zowel verkoeling als voor het beter vasthouden en geleidelijk afvoeren van water. Groen in de buurt kan ook een belangrijke bijdrage leveren aan de biodiversiteit en hoe vervelend sommige insecten ook zijn, zonder insecten is het leven op aarde snel voorbij. Denk maar aan de bloemetjes en de bijtjes.

Het knappe van het Groenplan is dat men zich echt verdiept heeft in de buurt, de wensen van bewoners, maar ook in het stedelijk beleid. Hierdoor ontving ik dus een doortimmerd plan met acties die vrijwel direct uitgevoerd kunnen worden, acties voor de iets langere termijn en tot slot acties voor de echt lange termijn.

Er staan prachtige ideeën in voor de herinrichting van straten, zoals de Pontanusstraat of het Dapperplein. Dit heeft natuurlijk wat meer voeten in aarde en de financiering hiervan is niet zomaar geregeld, maar het Groenplan is wel een heel fijn handvat en een goed vertrekpunt om het gesprek met elkaar te voeren over hoe we de stad verder kunnen vergroenen. Niet voor niets een van de ambities van deze coalitie en van mij zelf.

Een mooi voorbeeld van een iets dat op korte termijn gerealiseerd kan worden is ‘Tegeltje eruit, plantje erin’. Zo simpel als het klinkt is het ook, haal een tegel uit je tuin, lever deze in en je krijgt een plant. Hoe meer tegels eruit, hoe meer plantjes je krijgt. Zaterdag 25 januari kan dit weer, dus grijp je kans. Zie de website van jungle.amsterdam

Kortom, we gaan heel snel het gesprek aan met Hans en Jannekee, maar ook met de rest van de buurt om te kijken hoe we snel de eerste stappen kunnen zetten. Heel veel dank aan alle mensen die meegedacht en gewerkt hebben aan het Groenplan Dapperbuurt! De Dapperbuurt is in 2020 een van de focuspunten van het stadsdeel en daar past dit prima bij. Ik hoop dat we spoedig kunnen genieten van de eerste resultaten!

 

1 REACTIE