Met een flanerend feest opende de Schietbaan op het Marineterrein haar deuren. Over het lange smalle gebouw is een brug aangelegd. De brug biedt een mooi uitzicht op de omgeving, maar gaat nergens naar toe. Een doorgeschoten ontwerp van een brug, noemde de ontwerper het. De fanfare opende de brug.
Martien van Oorsouw
Projectleider Boj van den Berg is door Bureau Marineterrein benaderd om te onderzoeken wat er met het gebouw mogelijk was. Het eerste idee, bomen door het dak laten groeien, sloot prachtig aan bij de ambities om van het Marineterrein een plek te maken van experimenten en innovatie. Jammer genoeg stuitte dat idee op praktische bezwaren. Na advies ingewonnen te hebben van onder andere een free runner en een skater krijgt het definitieve ontwerp gestalte.
In en om de schietbaan is nu ruimte om te genieten van kunst. In samenwerking met de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en leden van het Marineterrein Collectief worden evenementen georganiseerd in de schietbaan en op het pleintje ervoor. De trap naar de daktuin fungeert tegelijk als tribune. In de schietbaan is een broodloket van bakker Lard Breebaart geopend. Elke dag worden vers gebakken kometenbrood en patisserie aangevoerd uit de bakkerij in Noord.
Omdat veel van wat op het Marineterrein gebeurt tijdelijk is, moest het ontwerp circulair worden. Het hout van de trap komt van een damwand uit Friesland, het stalen skelet om het gebouw is afkomstig van een koeienstal uit Brabant. De fundering is gemaakt van gerecycled beton uit Zaandam. De met graffiti ondergespoten muren worden bedekt door een klimop.
Met de optocht van de fanfare is dit gedeelte van het Marineterrein aantrekkelijker geworden voor het publiek.