Home Overzicht Drie dooie vogels, elke minuut

Drie dooie vogels, elke minuut

0

Katten in Nederland doden 32 vogels per minuut. Omgerekend naar onze stad is dat iets meer dan drie elke minuut en in ons groene Oost zijn dat waarschijnlijk nog iets meer.

Onze huiskat, ook wel dakhaas genoemd, woont al zo’n 9500 jaar bij de mens. De Afrikaanse boskat, de oerstam, werd tam gemaakt in Egypte en het Nabije Oosten om het opgeslagen graan tegen muizen en ratten te beschermen.

Mythisch
Reizigers en emigranten namen de kat mee naar Europa en dieper Azië in. In de Germaanse mythologie reed Freya, de godin van de vruchtbaarheid, liefde en schoonheid door de wolken in een wagen die getrokken wordt door katten. Bij de Egyptenaren was de kattengodin het symbool van vruchtbaarheid en stond het dier in hoog aanzien. Wie een kat mishandelde of doodde, werd zwaar gestraft. Stierf de huiskat, dan werd die gemummificeerd en bijgezet in het familiegraf. De bewoners schoren zelfs hun wenkbrauwen af als teken van rouw.

Romeinse keizers kregen katten cadeau van Egyptische farao’s. Later mochten ook andere hoog geplaatste Romeinen een kat bezitten. Romeinen hielden dieren meestal om hun praktisch nut en katten omdat ze ervoor zorgden dat ongedierte minder van hun oogst verorberde. De oude Grieken hielden hermelijnen om hun graanopslag te beschermen en hebben op slinkse wijze katten uit Egypte weten te halen. In China, Japan en Siam, wat nu Thailand heet, werden en worden katten sinds vele eeuwen in tempels vereerd en door monniken verzorgd.

Heksen
In 1484 liet paus Innocentius de VIIe dit decreet uitvaardigen: ‘alle aanbidders van katten worden als heksen tot de brandstapel veroordeeld’. Door hun nachtelijke concerten werden katten verbonden met ‘machten der duisternis’ en in verband gebracht met hekserij. Door het decreet van de paus werden, ook in het katholieke Amsterdam, katten in groten getale verbrand, doodgeknuppeld, geofferd of levend begraven. In die tijd ontstonden kwelspelen met katten. Het katknuppelen was tot in de 19e eeuw een geliefd kermisvermaak.

Het gevolg van die kattenvervolging was een explosie van ratten, die een flinke bijdrage leverde aan de pestepidemieën die Europa daarop teisterden. Nog altijd zijn er mensen die denken dat het ongeluk brengt als een zwarte kat je pad kruist, maar als hij naar je toeloopt brengt dat juist geluk.

Katten besteden minstens twee uur per dag aan het verzorgen van hun vacht

Vanaf de 17e eeuw werden katten ingezet op schepen van de VOC om ongedierte te bestrijden en na de Victoriaanse tijd werden het ook weer huisdieren, vanwege hun koninklijk sierlijke air, hun jachtinstinct en omdat ze minstens twee uur per dag besteden aan het verzorgen van hun vacht. Die verzorgen ze met hun tanden, speekselenzymen en vet uit een klier boven hun staart. Poezen hebben een ruwere tong dan katers, zodat ze hun kittens goed kunnen wassen.

Geruisloos
Katten zijn schemerdieren en sparen hun energie tijdens de dag. Als katten zich ergens niet thuis voelen zoeken ze een betere woonplek. Gemiddeld zijn poezen twee tot drie keer per jaar krols maar er zijn ook poezen die om de twee weken dat gedrag vertonen. De oudste kat ooit werd achtendertig. Katten proeven achttien keer minder dan mensen, maar ruiken vier keer zoveel. Als een kat aan je mond ruikt, word je als een soortgenoot beschouwd. Omdat ze hun oren 180 graden kunnen draaien, horen katten drie keer meer dan wij. Ook hebben ze een breder gezichtsveld, maar op korte afstand zien ze niet scherp. De snorharen en de lange haren boven hun ogen hebben ze nodig om hun prooi te doden. Als die zijn afgeschoren is de kat daartoe niet in staat.

Geruisloos besluipen ze soepel hun prooi. Beweeglijk en snel waardoor elke minuut in Amsterdam drie vogels sterven. Is dat wel wat we willen?