Home Duurzaam ‘Droge voeten. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet’

‘Droge voeten. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet’

0

Hoe hoog komt het water als de dijken breken? Met een foto-expositie die te zien is in het Oosterpark geeft kunstenaar Rem van den Bosch op artistieke wijze het antwoord. De expositie Here Comes The Flood  bestaat uit diverse billboards met foto’s. Modellen tonen als stille boodschappers van het water, de hoogte van het water bij een overstroming.

Door het hele land fotografeerde Van den Bosch op herkenbare plekken, die ofwel kwetsbaar, of juist een aanjager zijn van klimaatverandering en zeespiegelstijging. Ook maakte hij voor de expositie foto’s in de Watergraafsmeer en het Vondelpark. De expositie in het Oosterpark werd geopend door wethouder Jakob Wedemeijer en waterschapsbestuurder Peter Smit.

‘Zonder dijken, duinen, gemalen zouden grote delen van Nederland regelmatig en sommige delen zelfs permanent onder water staan’, legt Rem van den Bosch uit. ‘Lang niet iedereen beseft dat. Nu de zeespiegel stijgt en klimaatverandering voor extremer weer zorgt, wordt wonen in laaggelegen gebieden een steeds grotere uitdaging. Met mijn foto-expositie wil ik de realiteit van een stijgende zeespiegel op een toegankelijke manier presenteren, om zo de dialoog hierover aan te wakkeren.

In de periode dat Here Comes The Flood rondreist door Amsterdam willen de gemeente en het waterschap de kans grijpen om met inwoners van deze regio in gesprek te gaan over de uitdagingen van klimaatadaptatie: het aanpassen van de stad aan de veranderende weersomstandigheden. Ook komt er een aanvullend programma rondom de expositie waarbij leerlingen van basisscholen worden betrokken.

‘Droge voeten. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet’, zegt waterschapsbestuurder Peter Smit. ‘Het waterschap en de gemeente werken er elke dag hard aan om ervoor te zorgen dat iedereen hier veilig en fijn kan leven. Zo versterken we de dijken en nemen we maatregelen die nodig zijn vanwege het veranderende weer. Hitte, langere perioden van droogte en hoosbuien stellen ons voor extra uitdagingen. Juist daarom is het belangrijk om daar – met behulp van deze prachtige expositie – aandacht voor te vragen. Maar vooral om erover in gesprek te gaan met inwoners en er samen voor te zorgen dat we ook in de toekomst op een prettige manier kunnen blijven leven in deze mooie en waterrijke omgeving.’

Here Comes The Flood is voor een half jaar gratis te bewonderen op verschillende plaatsen in de stad en staat nu in het Oosterpark.