Home Overzicht Ontwerp Sumatraplantsoen ligt op tafel: mooie ontmoetingsplek met veel groen

Ontwerp Sumatraplantsoen ligt op tafel: mooie ontmoetingsplek met veel groen

0

Het afgelopen jaar hebben bewoners tijdens activiteiten, gesprekken en sessies hun ideeën over hoe het Sumatraplantsoen er in de toekomst uit zou moeten zien, gedeeld met stadsdeel Oost. Het voorlopig ontwerp ligt nu dankzij deze bewonersgroep op tafel. Opvallend is het vele groen en er is voor elke leeftijd wat te beleven op dit plein.

‘Wat veel mensen niet weten, is dat het Sumatraplantsoen op het Museumplein na het grootste plein van Amsterdam is’, verklapt stadsdeelbestuurder Rick Vermin: ‘Het plein ligt in een buurt die volop in ontwikkeling is. Daarom kan het grootste plein in dit gebied niet achter blijven. Een fijn, gezellig plantsoen met veel groen, dat verdient de buurt gewoon. Tijdens gesprekken en activiteiten was er een grote groep bewoners die zelf met ideeën kwam. De mooiste uitspraak kwam van een van de omwonende: ‘er is nog geen steen verlegd, maar de sfeer op het plein is nu al anders.’

Volwassen bewoners en jongeren kunnen elkaar ontmoeten bij het nieuwe buurtgebouwtje. En ook voor de oudste bewoners wordt het plantsoen een fijne plek. Zij kunnen wandelen en uitrusten in de groene strook van bloemperken en moestuinen waar ook zitjes komen. Jonge en oude kinderen kunnen veilig spelen op het kleurrijke plantsoen. Er komen namelijk speeltoestellen voor alle leeftijden. Ook komt er een groene fietsroute langs de randen van het plantsoen en voor auto’s en fietsen zijn er voldoende parkeerplekken.

De planning is dat de werkzaamheden voor het nieuwe Sumatraplantsoen in januari 2023 starten. Op verzoek van de buurt gaat de herinrichting over het volledige Sumatraplantsoen. Hierdoor is die aanzienlijk groter geworden dan er in eerste instantie gepland was. Het hele plein wordt opgeknapt zodat de buurt er jaren mee vooruit kan. Hiervoor is aanvullende financiering nodig waardoor de uitvoering van de werkzaamheden langer op zich laat wachten.

Check amsterdam.nl/sumatraplantsoen. Hier kun je tot en met 14 februari ook reageren op het voorlopig ontwerp.

Ook komt er een groene fietsroute langs de randen van het plantsoen.