Home Duurzaam Drugsdealer Ben

Drugsdealer Ben

0

Dit stukje eindigt met een positieve noot, beloofd, maar ik word steeds ongeduldiger en in gedachten ook radicaler, ik kan er niets aan doen. Hoe meer ik erover lees en erover denk, hoe meer ik zelf waarneem (hittegolven, stortbuien, dooie bomen, grote auto’s), hoe meer ik vrees dat we met z’n allen naar de ratsmodee gaan, tenzij we echt doorpakken op het niveau van de coronacrisismaatregelen.

Peter Hoogendijk | Dwars

Het gaat hier over de klimaatontwrichting, veroorzaakt door ons excessieve fossiele brandstoffenverbruik van de afgelopen 100 jaar. Hoe sneller we onze CO2 footprint naar nul krijgen, hoe beter, maar het gaat zo tergend langzaam.

Verslavende rotzooi
Neem zo’n Ben van Beurden. Ben is de hoogste chef van Shell. Hij zegt met droge ogen dat zijn bedrijf doorgaat met het oppompen van olie omdat (omdat!) wij consumenten daarom vragen. Hij wijst ons allen aan als de oorzaak van de klimaatcrisis. Wat!? Dat is hetzelfde als een drugsdealer die zegt dat hij drugs verkoopt OMDAT zijn klanten daarom vragen. Ben van Beurden is exact zo’n criminele drugsdealer. En ja, wij zijn verslaafde junkies. Klopt. Alleen zitten wij niet aan de heroïne of de crystal meth, maar aan de fossiele brandstoffen. Dat is echt bijzonder verslavende rotzooi, want we kunnen niet meer leven zonder dat spul. Het zit namelijk overal in verwerkt, we hebben het nodig voor bijna alles wat we doen. Niet alleen voor autorijden, maar ook voor verwarming, elektriciteit, voedsel, kleding, huizen, vakanties, schoon water, theater, kunst en cultuur. Zelfs waterstof wordt nu nog grotendeels uit aardolie gemaakt.

Ja, zegt Ben, daarom gééf ik jullie die olie. Shell helpt, haha. Misschien moeten we veranderen, maar voorlopig draaien we lekker en ik word er schathemeltje rijk van. Precies het argument van de drugsdealer.

Luister Ben, wij moeten afkicken van die oliedrugs van jou, want we maken onszelf ermee kapot. En de hele wereld. Wij zijn niet zoals baron Von Münchhausen, die zichzelf aan zijn eigen haren uit het moeras kon trekken. Wij zijn armzalige oliejunkies, wij hebben de macht niet om te veranderen. We zijn zoals die Gele Hesjes in Frankrijk. Zij kwamen in opstand omdat president Macron de prijs van de fossiele drugs ineens omhoog schroefde, zonder een betaalbaar alternatief te bieden. Dat kan natuurlijk niet. De mensen moeten wát. Het systeem moet dus anders.

Game changer
Wij willen geen klimaatcrisis. Wij willen geen vervuilende brandstoffen. Wij willen niet vastzitten in dit fossiele moeras. Wij willen schone energie, zodat we een gewoon leven kunnen leiden, zonder dat we onszelf vergiftigen. En jij Ben, jij moet ons daarbij helpen. Jij moet al die miljarden die wij betalen voor die zwarte drugs van jou, gebruiken om een nieuw, schoon energiesysteem op te zetten. Bijvoorbeeld met groene waterstof. Niet een beetje, dat halfslachtige gedoe zoals nu (greenwashing), maar met al je kracht en vermogen. Je moet ons redden, Ben!

Maar wat zegt Ben in de krant? ‘Als jij stopt met autorijden, dan praten we verder.’ De visie van de drugsbaron. Bedankt man! Gelukkig is er een game changer: de elektrische auto. Die heeft geen benzine nodig. Bij voorkeur als deelauto in onze buurten. Helemaal mooi als dat in coöperatieve vorm kan, want dan is iedereen deeleigenaar. Onze buurtgenoot Jesse van den Hoven werkt precies hieraan met zijn plan ‘MeerDelen’. Ik heb tijdens een proefrijdag in een nieuwe elektrische auto gereden: werkelijk fantastisch! Hoe meer mensen meedoen, hoe sneller we kunnen beginnen. Dus Ben van Beurden, we gaan helemaal niet stoppen met autorijden, we gaan ànders autorijden. Zonder die fossiele troep van jou. Zijn we toch een beetje Von Münchhausen.

Wil je reageren op dit stukje? Stuur me een e-mail: [email protected] Kijk vooral even op www.meerdelen.com en meld je aan!