Home Overzicht DSA nieuw links alternatief in Amsterdam

DSA nieuw links alternatief in Amsterdam

0

Behalve St3m van voormalig GroenLinks stadsdeelcommissielid Fenna Swart doet nog een nieuwkomer bij de gemeenteraadsverkiezingen een gooi naar zetels in de Stopera. DSA komt voort uit prominente Amsterdamse SP-leden die uit onvrede zijn opgestapt. Landelijk zijn andere leden geroyeerd wegens activiteiten bij het Marxistisch Forum en de inmiddels opgeheven jongerenorganisatie Rood.

Het is al langer onrustig bij de SP. Tegen de verwachtingen in won Tiers Bakker met slechts een stem verschil de strijd om het lijsttrekkersschap in Amsterdam, een post die de partij zelf voor Jakob Wedemeijer had bedacht. Toen bleek dat Bakker in 2018 een aanhouding voor huiselijk geweld had verzwegen, trok hij zich terug. Ook kwam hij binnen de partij in opspraak omdat hij sinds zijn aanhouding niet meer op het adres woont waar hij staat ingeschreven.

Voormalig lijsttrekker Laurens Ivens had in juli 2021 al het veld geruimd wegens grensoverschrijdend gedrag. Uiteindelijk werd niet Jakob Wedemeijer, maar SP-prominent Remine Alberts lijsttrekker. In december 2021 verlieten drie bestuursleden de partij. Zij beschreven de SP als ‘een sektarische geest die kritiek wil uitbannen.’

Ondanks het vertrek van de voormalig Amsterdamse SP-leden houdt de coalitie de meerderheid in de gemeenteraad. In hoeverre DSA die na de verkiezingen vertegenwoordigt is nog onbekend. Wel staat vast dat er in maart een harde wind door de Stopera waait en de dagen van de huidige coalitie zijn geteld.

Volgens peilingen kunnen de Partij voor de Dieren (9 procent) en Bij1 (6 procent) rekenen op forse winst. FvD, dat twee jaar geleden uiteen viel, behoudt samen met het daaruit voortgekomen Ja21 de zes procent van voor de breuk. Geen van deze partijen heeft bestuurservaring. GroenLinks zakt van tien naar vijf zetels en blijft zo niet de grootste partij van de stad. Die positie lijkt nu weggelegd voor D66, die 15 procent van de stemmen krijgt en uitkomt op zeven tot acht zetels. Deze partij stootte in 2014 de PvdA na 65 jaar van de troon.

Eén van de kersverse DSA-leden is David Schreuders. Hij zegde zijn lidmaatschap op nadat de SP brak met Rood. Schreuders was vanaf 2012 actief bij Rood en twee jaar lang bestuurslid van de jongerenafdeling. Sinds 2019 was hij raadslid bij de SP. Oud SP-lid Bart Hartog wordt lijsttrekker van DSA. Hartog was eveneens actief bij Rood. Oud SP’ers in Rotterdam en Utrecht hebben ook partijen opgericht die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Volgens een persbericht wil DSA zich sterk maken voor een nieuw links alternatief. De partij richt zich op de samenwerking met maatschappelijke bewegingen die opkomen voor betaalbare woningen en een stad zonder racisme, discriminatie en sociale uitsluiting. Daarnaast wil DSA een minimumloon van 14 euro per uur en een rechtvaardig klimaatbeleid.