Home Kunst Dubbele portie kunst bij Kunstroute Open Oost

Dubbele portie kunst bij Kunstroute Open Oost

0

Altijd leuk, die uitgebreide agenda van oost-online. Zeker nu er na corona een ware explosie is ontstaan van evenementen en optredens. Op zoek naar wat weekend-cultuur valt mijn oog op de Kunstroute Open Oost. Drie dagen lang, 6, 7 en 8 mei, kun je gratis terecht in de Oosterkerk voor een expositie van kunstenaars uit Centrum-Oost.

Henny Reubsaet

Ik klik de website aan. De namen van maar liefst 41 kunstenaars worden genoemd. Al scrollend zie ik een grote diversiteit aan kunst. Uiteraard schilder- en tekenwerk, fotografie, beeldhouwwerk, maar ook collages, keramiek, papiervouw- en glaskunst, brons en installaties. Dat belooft een interessant uitje te worden.

In de Oosterkerk vinden er ook nog evenementen plaats. Een performance door Irene Janze op alle middagen. Zaterdag kun je onder leiding van Björn Muller tulpen schilderen met acrylverf en met Robert Pennekamp kun je raadselachtige keuzes maken.

Behalve de centrale expositie in de Oosterkerk zijn er nog zes andere locaties te bezoeken, waaronder een aantal ateliers, de Openbare Werkplaats en Loods 6. Loods 6? Daar is momenteel toch al een expositie van kunstenaars? Ik ga even bellen voor meer informatie.

Coördinator Arnoud van den Heuvel vertelt dat ze bij de Kunstroute Open Oost dit jaar inderdaad ook Loods 6 erbij hebben opgenomen. Netty Gelijsteen, één van de deelnemers aan de Kunstroute, is ook lid van de Kunstenaarsvereniging de Onafhankelijken die dit jaar 110 jaar bestaat. Hun expositie Eiland loopt toevallig nog tot en met 8 mei en is ook een groepsexpositie van veertig kunstenaars. ‘Zij vond het fijn om in de Kunstroute ook aandacht aan deze expositie te geven en dat hebben we uiteraard gedaan. Er kan nooit teveel kunst in Oost zijn, we zijn geen concurrenten van elkaar of zo.’

Mensen die zich aanmelden voor de nieuwsbrief van Kunstroute Open Oost ontvangen daarmee ook een uitnodiging voor het openingsfeest in de Oosterkerk. Dat is gepland op zaterdagavond 7 mei, van 19.30 tot 21.30 uur. Behalve dat je dan kunt kennismaken met alle kunstenaars kun je ook luisteren naar muzikanten uit het stadsdeel.

Arnoud van den Heuvel: ‘In de Oosterkerk kun je van alle kunstenaars minstens één werk bewonderen. Ook hebben we er een pop-up shop ingericht. Daar verkopen we betaalbare kunst, tot maximaal 500 euro. De meeste kunstenaars uit Oost kennen elkaar al van eerdere exposities. Ik ben er nu voor de vijfde keer bij betrokken via Stichting Doe Het Niet Zelf. Sinds 2014 organiseren we Kunstroute Open Oost elk even jaar. Er zijn nu ook weer een paar nieuwe kunstenaars bijgekomen.

We proberen er een leuke samenwerking van te maken door ook bijeenkomsten speciaal voor de kunstenaars te organiseren. Als Stichting willen we graag dat mensen zich onderdeel van een collectief voelen. Want ja, voor zo’n expositie moeten ze naast uitvoerend kunstenaar ook allemaal vrijwilliger zijn voor de goede zaak. En dan is het natuurlijk leuk als ze enthousiast zijn over een goede samenwerking. Het is echt een hele leuke groep mensen, fijn om mee te werken.’

En ontzettend creatief, dat is me wel duidelijk geworden uit alle foto’s die de website laat zien. Op de website van Kunstenaarsvereniging de Onafhankelijken ontdek ik later dat daar niet alleen de leden exposeren, maar ook nog vele gasten. We gaan een mooi, haast overdadig, kunstweekend tegemoet in Oost!