Veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid, en met de campagne ‘Duimpje Omhoog voor een veilige stad’ deelt de brandweer tips om je woning nog veiliger te maken. De campagne moedigt inwoners aan om een symbolisch ‘duimpje omhoog’ te geven voor veiligheid in hun buurt. Daarnaast stimuleert ze om proactief bij te dragen aan een veilige leefomgeving voor iedereen, ook met de jaarwisseling.
EEen containerbrand of overlast van illegaal vuurwerk? Om ervoor te zorgen dat 112 bereikbaar blijft voor mensen in een noodsituatie is het goed om te weten wie je waarvoor belt. Voorgaande jaarwisselingen gingen veel meldingen bij de meldkamer over kleine brandjes op straat of andere zaken die weliswaar overlast kunnen geven, maar geen acuut gevaar, schade of letsel opleveren.
‘Zeg eens eerlijk, test jij elke maand je rookmelder?’, vraagt Paul Kangang van de brandweer. ‘En de snelste weg naar buiten, weet je die te vinden als het pikkedonker is? Door middel van een goede voorbereiding kan in geval van nood veel leed of hinder worden voorkomen. Door de risico’s te herkennen kunnen ze weggenomen worden. Daarnaast is het de bedoeling dat als je de risico’s weet, je je gedrag ook aanpast.’
In een gemiddelde woning vind je ongeveer 100 batterijen en accu’s. Al deze energiebronnen hebben een aantal overeenkomsten. Zo laad je ze veilig op wanneer je zelf in de woning bent, dit gebeurt in de nabijheid van een rookmelder en als deze van de netstroom wordt losgekoppeld wanneer deze vol is.
Check www.brandweer.nl/duimpje