Mediamatic viert elke lente de komst van de Japanse duizendknoop, een snelgroeiende plant die in Europa berucht is, want opdringerig. Maar ook de halsbandparkiet is een bekende migrant in onze stad. Mediamatic verdiept zich in de positieve kanten van immigrerende wezens. ‘We leren ze beter kennen en oefenen onze omgangsvormen met allerlei enge vreemdelingen.’
Op vrijdag 12 april trappen kunstenaars Arne Hendriks, Teun Castelein en natuur-optimist Thijs de Zeeuw het exotenprogramma af met presentaties en discussies. Naast de duizendknoop is ook de halsbandparkiet een bekende migrant in onze stad. Deze knalgroene vogels, afkomstig uit India en Centraal-Afrika vliegen sinds 1976 in grote groepen luidruchtig door Amsterdam. Het zijn sterke vogels die goed tegen ons klimaat kunnen.
‘Tijd voor een standbeeld van deze indringer’
Er zijn verschillende verhalen over hoe de soort hier terecht zou zijn gekomen, maar zeker is dat de populatie nog steeds groeit. Teun Castelein won de competitie voor een nieuw kunstwerk in het Schegpark achter het Eye Filmmuseum met een plan voor een gigantisch keramieken standbeeld van een halsbandparkiet. Hij komt uitleggen waarom het tijd is voor een standbeeld van deze indringer. Dat gebeurt bij Mediamatic aan het Oosterdok, dat overigens krioelt van de invasieve exoten. Wat moeten we er mee?
Op maandag 15 april gaat de discussie door over anders zijn en verschillen omarmen. Tijdens deze a/Artist avond vertelt neuroqueer ontwerper Clemens Tomlow over zijn werk in ‘Monsters Under the Bed’. Over de hele wereld worden monsters gebruikt om kinderen af te schrikken. Maar het zijn dezelfde sprookjes die aantonen dat wat we in onze maatschappij monsterlijk vinden vaak eerder onbegrepen is. Clemens vraagt ons om stil te staan bij wat we eng of gevaarlijk vinden en om ons open te stellen voor het idee dat wat we eng vinden we misschien niet zo goed begrijpen. In zijn ‘Monsters’ collectie viert hij uitbundig zijn eigen anders zijn en zijn acceptatie daarvan.
Dit zijn de eerste twee presentaties in het seizoen. De Duizendknoop staat in het programma voor veel meer: Bijvoorbeeld hoe de westerse mens door kolonialisme en globalisering problemen uitlokt die we nauwelijks aankunnen en waar we beter over na zouden kunnen denken. Maar ook gratis groente: Duizendknoop is heel lekker en groeit overal. Teun Castelein zal lekkere tempura maken, en er is een serie kook-workshops en video’s gepland. Het seizoen sluit in mei af met een Neo Futurist Dinner over reizende planten.
Check mediamatic.net voor een overzicht van het hele programma.