Home Oostelijke Eilanden Gezocht: harmonie tussen fietsers en voetgangers op Zonnewendebrug

Gezocht: harmonie tussen fietsers en voetgangers op Zonnewendebrug

0
Foto Odette Kleeblatt

Vanaf de opening van de Zonnewendebrug kwamen klachten binnen bij stadsdeel Centrum. Er waren (bijna) ongelukken tussen fietsers en voetgangers, elektrische fietsen reden te hard en de bocht bij de Willem Parelstraat is onoverzichtelijk. Om de snelheid van de fietsers te verlagen, zijn er tijdelijk hekken geplaatst. Stadsdeel Centrum is op zoek naar ideeën van omwonenden om tot een definitieve oplossing te komen.

De Zonnewendebrug verbindt de Oostenburgerkade met Oostenburg. De brug is ontworpen als voetgangersbrug, waar fietsers ook gebruik van kunnen maken. De brug is te smal voor een gescheiden voetpad en fietspad. De minimale breedte voor een tweerichting fietspad is 4 meter, de brug is 3.80 meter breed. Er liggen twee voorstellen op tafel: een fietspad waar de voetganger mag lopen en een voetpad waar de fietser te gast is.

Het expertiseteam Openbare Ruimte en Mobiliteit van de gemeente heeft zich gebogen over de twee varianten. Het team kijkt naar de voor- en nadelen van elke variant en onderzoekt of er andere mogelijkheden zijn.

De meest pragmatische oplossing, volgens het expertiseteam, is de variant waar de fietser te gast is. Die oplossing heeft de voorkeur van het expertiseteam. Een slingerende route maken raadt het team af: fietsers en voetgangers zitten elkaar in de weg bij zo’n trechters. Om de snelheid eruit te halen adviseert het team de lange, rechte lijn van de brug te onderbreken, bijvoorbeeld met een plantvak. Het team raadt het plaatsen van hekken, paaltjes of fietssluizen af. Dat is lastig voor mensen in een rolstoel en voor kinderwagens. Een plantvak tegen de gevel op de hoek van Parelstraat plaatsen vindt het team een goed idee. Daardoor wordt het minder aantrekkelijk voor fietsers om daar hard te rijden.

Tot eind april kun je je mening of idee mailen naar gebiedsmakelaar Ilse Lek: [email protected].