Home Gezin Start-up Vini Mini uit Oost zet zich in om baby’s preventief te...

Start-up Vini Mini uit Oost zet zich in om baby’s preventief te behoeden voor voedselallergieën

0

Bij het woord voedselallergie dacht ik altijd aan de film Hitch, waarin het gezicht van Will Smith helemaal opzwelt nadat hij gezoend heeft met een vrouw die net een broodje pindakaas heeft gegeten. Door zijn allergie voor pinda’s stikt hij bijna na die zoen, akelig om te zien.

Henny Reubsaet

Na een gesprek met Laurie Lancee is dit filmbeeld in mijn hoofd vervangen door haar veel engere waargebeurde verhaal: hoe ze vijf jaar geleden in Spanje in de auto zat, met haar baby Viggo van zes maanden op schoot, die na het eten van een klein stukje ei opeens hele dikke oren had gekregen, knalrood was aangelopen en steeds het bewustzijn verloor… Een paniekerige campingdokter aan het stuur die een wit overhemd uit het raam had gehangen omdat ze via de verkeerde kant van de weg in vliegende haast op weg waren naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis… Waar ze gelukkig nog net op tijd aankwamen om Viggo de verlossende prik met een EpiPen te kunnen geven…

Ik zocht contact met Laurie Lancee omdat het zondag 7 april Wereldgezondheidsdag is en zij één van de oprichters is van Vini Mini, een jong bedrijf uit Amsterdam-Oost dat voedselallergie de wereld uit wil helpen.

Traumatische ervaring

Het blijkt deze traumatische ervaring geweest te zijn die de aanleiding was om Vini Mini te starten. Want een voedselallergie van een kind is niet alleen een probleem voor het kind zelf, maar ook voor de ouders. ‘Als ouder moet je constant alert blijven of je kind toch niet iets in zijn of haar mond stopt waar het allergisch voor is’, vertelt Laurie. ‘Kinderdagverblijven en feestjes, restaurants, eigenlijk alle plekken waar er voeding te vinden is, worden onveilig. Altijd en overal een EpiPen meenemen en meegeven. Nu ik weet dat je voedselallergieën bij baby’s kunt voorkomen, wil ik andere ouders daarbij helpen.’

Pinda-allergie voorkomen bij baby’s met eczeem

Door de allergische reactie van Viggo op het stukje ei komt ze bij de Pindapoli van het Reinier de Graaf ziekenhuis terecht. Deze poli is opgezet om een pinda-allergie te voorkomen bij baby’s met eczeem, die een veel grotere kans hebben dan andere baby’s om een pinda-allergie te ontwikkelen. De werkwijze van de poli is gebaseerd op studies die hebben uitgewezen dat 80 procent van de baby’s met een aanleg voor allergie hierover heen kan groeien, door ze al vanaf vier maanden langzaam met allergenen in aanraking te laten komen, via nauwlettende en opbouwende doseringen.

Deze werkwijze is inmiddels ook overgenomen door het AMC en het OLVG, maar in 2019 moest ze speciaal daarvoor naar Rijswijk. Geen probleem, want haar leven was toch al helemaal overgenomen door de voedselallergie van Viggo. Behalve voor ei bleek hij ook positief te testen op een pinda- en notenallergie. Ze durfde hem toen nauwelijks meer alleen te laten, heeft hem anderhalf jaar lang borstvoeding gegeven en met de introductie van elk nieuw voedingsproduct, was er elke keer weer de spanning hoe hij erop reageerde. Steeds maar alert blijven bij voedingsmiddelen en in restaurants of er toevallig toch geen ei in een product zit. Ei kan overal in verwerkt zijn, weet ze nu, van koekjes tot ijs maar ook in bouillonblokjes en Parmezaanse kaas.

Baan opgezegd

‘Toen ik hoorde dat één op de vier kinderen in Europa te maken krijgt met voedselallergie wilde ik andere ouders daar bewust van maken en gaan helpen bij het allergenen geven aan baby’s. Zodat ze geen voedselallergie zouden ontwikkelen. Dat had ik bij Viggo als een moeilijk, spannend en tijdrovend proces ervaren en ik vond dat dat anders moest kunnen. Niks leek meer relevanter dan dat, dus ik heb mijn baan opgezegd om me daaraan te wijden. Mijn timing was niet helemaal ideaal, want vlak daarna kwam corona en kreeg ik nog een kind. Toen ik in die periode thuis was met drie kinderen, heb ik me wel eens afgevraagd waaraan ik begonnen was.’

Laurie Lancee en Jozien Boersma

Eerst wilde ze zich met haar nieuw verworven kennis – ze is zelfs levensmiddelentechnologie gaan studeren – vooral richten op voorlichting geven aan jonge ouders, hoe ze voedselallergieën kunnen voorkomen. Ze dacht eraan een stichting op te richten. Maar samen met Jozien Boersma, een goede vriendin die bij een babyvoedingsmiddelenfabrikant werkte, vonden ze dat ze dan ook meteen een aantal voedingsproducten moesten hebben, waarmee de preventiemethode meteen veilig en gemakkelijk in praktijk gebracht kon worden. Zonder dat ouders zelf noten moesten gaan malen of grammen moesten gaan afwegen. En zo hebben ze samen Vini Mini B.V. opgericht. Met als missie om zoveel mogelijk chronische ziekten te voorkomen, beginnend bij de ‘A van Allergie’.

Nog druk bezig met productontwikkeling

Inmiddels hebben ze start- en opvolgkits te koop met pinda-, walnoten-, cashew- en hazelnotenmeel. De grondstoffen worden getest op kwaliteit en effectiviteit. Als start-up zijn ze nog druk bezig met productontwikkeling en proberen ze nu ook om andere productvormen te introduceren. Het nieuwste product dat ze ontdekt hebben zijn de Flips, lichte snacks van 100 procent mais en pinda, zonder gluten, zout of suiker, geschikt voor hele jonge kindjes die niet (meer) allergisch zijn voor pinda’s.

De droom van Vini Mini B.V. is dat in de toekomst alle ouders via het consultatiebureau standaard info over het allergenen-opbouw-pakket krijgen, net zoals ze te horen krijgen dat ze hun kindje extra vitamine D moeten geven.

En Viggo? Die heeft de aanpak van de Pindapoli gelukkig met succes doorlopen zodat hij geen pinda- en notenallergie ontwikkeld heeft. Hij kan nu trots vertellen dat hij letterlijk aan de wieg heeft gestaan van het bedrijf van zijn moeder en haar vriendin Jozien.

Check vinimini.nl