De Elthetokerk stond donderdag in het teken van verhalen over de buurt, over het leven en over verbinding. De verhalenavond, georganiseerd door de Eltheto-leefgemeenschap ter ere van het 750-jarig bestaan van Amsterdam, bracht ruim tachtig buurtbewoners samen. Verschillende generaties, achtergronden en levensverhalen ontmoetten elkaar tijdens deze bijzondere avond.
Arie Martijn Schenk | Foto’s Wilco van Bokhorst en Leo de Wijs
Zeven verhalenvertellers deelden persoonlijke ervaringen die raakten en inspireerden. Zo vertelde Sean Morrissey, directeur van de Indische Buurtschool, hoe hij ooit begon als meester in een buurt waar hij was opgegroeid. De passie waarmee hij sprak over zijn leerlingen en de gemeenschap, maakte indruk. Elien van Helden, creatieve buurtverbinder, deelde een kwetsbaar verhaal over haar ziekte en hoe luistergroepen haar leerden dat schaamte plaatsmaakt voor verbinding wanneer je je verhaal durft te vertellen.
Verbonden in diversiteit
De verhalenavond stond in het teken van ‘De Ideale Buur(t)’, een thema dat tijdens brainstormsessies ontstond. ‘De buurt is zo divers: verschillende culturen, achtergronden en levensstijlen leven soms langs elkaar heen’, vertelt initiatiefnemer Wilco van Bokhorst. ‘Met deze avond wilden we die bubbels doorbreken en mensen samenbrengen.’ Dat is gelukt.
De aanwezigen bestonden uit ouders van de Indische Buurtschool, bezoekers van de buurtkringloop, leden van de kerk en buurtbewoners die simpelweg nieuwsgierig waren. Tijdens de pauzes en de borrel na afloop ontstonden gesprekken tussen mensen die elkaar anders waarschijnlijk nooit zouden ontmoeten.
Samenwerkingen in de buurt
Een succesvolle samenwerking met lokale organisaties heeft deze avond extra bijzonder gemaakt. Zo werd de aankleding verzorgd met spullen uit de Buurtkringloop en stonden de ‘Multatuli’s’ – portretten van buurtbewoners – opgesteld in de zaal. De muzikale omlijsting kwam van Irene en Anders, die met hun Amsterdamse en internationale repertoire de verhalen versterkten.
De samenwerking met de Indische Buurtschool bleek eveneens een schot in de roos. ‘We gebruiken verhalen als verbindende vorm tijdens ouderbijeenkomsten op school’, vertelt meester Sean. ‘Deze avond sloot daar prachtig op aan.’
Hoogtepunten van de avond
Eén van de meest ontroerende momenten was het verhaal van Sophie van IJken, eigenaar van de buurtkringloop. Ze vertelde over buurvrouw Loes, die na het overlijden van haar man diens boekenkast doneerde. ‘Samen stonden we voor die kast, een tastbare herinnering aan een leven vol verhalen’, aldus Sophie. De kast kreeg een ereplek in de kringloop en werd zo een symbool van gedeelde geschiedenis.
Jannie Rebel sloot de avond af met een verhaal over haar knoopkleed. Dit kleurrijke tapijt, gemaakt door buurtbewoners, weerspiegelt de diversiteit van de buurt. ‘Elke knoop vertelt een verhaal. Samen vormen ze één geheel’, vertelde Jannie. Het kleed kreeg een permanente plek in de kerk, als herinnering aan de verbinding met de verhalen uit de buurt.
De reacties waren zeer positief. Bezoekers benadrukten vooral de diversiteit van het publiek en de kracht van de verhalen. ‘We kregen verzoeken om dit vaker te doen’, zegt Wilco. ‘En dat gaan we zeker overwegen. We zijn dankbaar dat het Fonds voor Oost deze eerste avond heeft gesteund.’
De verhalenavond heeft bewezen dat verbinding ontstaat wanneer mensen elkaar echt ontmoeten. ‘Door te luisteren, te delen en samen te lachen of een traan te laten, groeit het begrip voor elkaar’ vertelde bezoeker Suzanne. ‘De ideale buur(t) bleek niet zomaar een thema, maar een ervaring die deze avond werkelijkheid werd.’