Home Schrijvers over oost Een Fries verhuist eerder naar Groningen

Een Fries verhuist eerder naar Groningen

0

Mijn nieuwe roman ‘Renger’ speelt zich deels af in Amsterdam, deels in Friesland (en Groningen) waar ik ben geboren en opgegroeid. De passages in het noorden zijn behoorlijk autobiografisch, de stukken in Amsterdam zijn fictiever. Hierin wordt beschreven hoe een argwanende hoofdpersoon nogal overspannen reageert op de schaal en omvang van de stad. Hij weet niet wie hij kan vertrouwen. Als hij de mysterieuze Renger ontmoet, die vervolgens bij een tankstation plotseling verdwijnt, draait de hoofdpersoon woest de ring op. Zonder nadenken rijdt hij kilometers lang in verwarring door.

In werkelijkheid was mijn komst naar Amsterdam minder problematisch, hoewel ik ook een keer helemaal de ring ben rondgereden, omdat ik een afslag miste. Voor het overige was het alsof ik in een warm bad terecht kwam. Mijn vriendin is geboren en getogen in Amsterdam. Ze woonde in Oost en het merendeel van haar familie en vrienden huisde op slechts enkele kilometers. Dat leek me toevallig, maar toen ik eens opperde dat West ook een mooie woonplek zou kunnen zijn, keek ze me verbaasd aan. Misschien zelfs wel met ongeloof.

Een Fries verhuist eerder naar Groningen, zo lijkt het, dan een Amsterdammer van Oost naar West. De honkvastheid verraste me. Mijn eerste twee jaren in Amsterdam woonde ik antikraak (of eigenlijk anti-leegstand, zo legde iemand mij eens ernstig uit) in een verscheidenheid aan woningen en wijken, van de Molenwijk in Noord tot aan Geuzenveld. Al snel koketteerde ik met de rol van outsider en stond ik me erop voor dat ik de wegen richting het centrum beter kende dan de natives.

Mijn vriendin heeft gelukkig mijn gekoketteer kunnen doorstaan. In 2010 ben ik bij haar ingetrokken. In 2012 kregen we een zoon. Hij werd geboren in het OLVG, met als gevolg dat ik nu omringd ben door twee volbloed Amsterdammers. Soms begin ik me er zowaar zelf eentje te voelen. Binnenkort wordt onze zoon vier en gaat hij naar de Barbaraschool op het Eikenplein. Hij kan er lopend naartoe. Hij hoeft minder ver te lopen dan ik vroeger in mijn geboortedorp. Toen ik er laatst iemand over vertelde, vroeg hij of ik soms geen heimwee voel – of zelfs de behoefte heb om Amsterdam, of Amsterdam-Oost te verlaten. Verbaasd keek ik hem aan. Misschien zelfs al met ongeloof.

Nyk de Vries (1971) is schrijver en dichter van prozagedichten. Hij woonde in Friesland en Groningen. In 2008 verhuisde hij naar Amsterdam waar hij nu woont in de Vrolikstraat. In 2007 verscheen ‘Motorman’, een bundeling met ultrakorte absurde verhalen. In 2011 verscheen de opvolger ‘De dingen gebeuren omdat ze rijmen’, zijn eerste boek voor De Arbeiderspers. In de jaren daarna werkte hij in een klein kantoor in het Volkshotel aan de roman ‘Renger’ die onlangs verscheen bij dezelfde uitgever. Hierin beschrijft hij het Friesland en het Groningen van zijn jeugd. Eerder schreef hij al twee Friestalige romans ‘Rezineknyn’ en ‘Prospero’ die ook werden vertaald in het Nederlands.

Foto Reyer Boxem