Een goede foto volgens Cor Jaring

0

In het scheepvaartmuseum is een kleine expositie met foto’s van Cor Jaring. Foto’s van havenarbeiders en foto’s van Wittenburg waar hij opgroeide als zoon van schele Willem die een winkeltje had allerhande spulletjes.

Omdat schele Willem altijd in de kroeg zat nadat zijn vrouw en de moeder van Cor was overleden bestierde Cor het winkeltje. Met een fototoestelletje uit het winkeltje begon Cor te fotograferen. Zijn foto’s van Wittenburg tonen een armoedige wijk. Vervallen Deprimerend. De foto´s tonen ook zijn talent.

De laatste keer dat ik Cor sprak is alweer meer dan 10 jaar terug toen hij een expo had in de Oosterkerk. Hij was toen een breekbare oude man, maar toen ik hem vroeg wat een goeie foto is, zag ik zijn ogen oplichten.

‘Eigenlijk is een goeie foto waar je niks bij hoeft te vertellen. Als de tijd er overheen gegaan is, is ie nog steeds goed.’

Hij zou nog de hippiebeweging uit de jaren 60 fotograferen en de wereld rondreizen als fotograaf.

Blijft de vraag waarom de Oosterkerk nog steeds geen tempel waar helden zoals Cor Jaring, Aatje Veldhoen, Kees Hoekert, Johnnie the Selfkicker en Robert Jasper Grootveld, allen op een steenworp afstand van die kerk hun habitat hadden.

en het is maar dat U het weet.