Het kleine Amsterdamse vinyl-only platenlabel Wap Shoo Wap uit de Ruyschstraat, bestaat precies een jaar. In 2022 brachten ze vijf singles uit en 11 maart verschijnt hun eerste langspeler. Wat zijn hun plannen voor het komende jaar? Journalist Oscar Smit van oost-online vroeg het Gilian Profundo P., een van de drie labelbazen.

Ja ons eerste jaar is voorbij gevlogen met die vijf leuke singles die we uitbrachten’, aldus Gilian. Nu gaat het label zich richten op hun eerste langspeler, de LP ‘Bust To Bits’ van de Amsterdamse punkband The Covids. Het kwartet heeft in korte tijd een goede reputatie opgebouwd, onder andere door hun energieke optredens. De banden en het artwork voor het album zijn al in augustus vorig jaar naar de perserij in Duitsland gestuurd. Pas eind februari kwam de de plaat, in een oplage van 300, uit de perserij. Hij wordt op 11 maart gepresenteerd in Paradiso en op 17 maart spelen ze een instore in de platenzaak Concerto. Daarna gaan de vier Amsterdammers op tour langs de Amerikaanse West Coast en Mexico. In mei staat een Europese tour gepland, met onder andere Spanje en Frankrijk.

The Covids

Een nieuwe naam bij Wap Shoo Wap is The Mocks. Dit drietal uit Nieuw-Vennep speelde al vaker op door het label georganiseerde avonden. De band is geïnspireerd door Nederbiet uit de sixties van ruige bands als Q65, Motions of Outsiders. ‘Ik ken veel sixties revival-bands, die zijn meestal tam of te gelikt. Ze kopiëren precies wat er in de sixties gedaan werd. The Mocks gaan wild tekeer en hebben een bijna punkachtige live show’, aldus Gilian. ‘We konden geen releaseshow organiseren want ze moesten direct na het uitkomen van de single op tour naar Spanje.’ Nu wordt hun single ‘Do Me Good’, gepresenteerd op vrijdag 3 maart: ’s middags in Concerto en ’s avond in Maloe Melo.

Ook dit jaarstaat er een vinlyalbum op het releaseschema. Doctor Velvet uit Amsterdam, duikt eind maart de studio om een langspeler op te gaan nemen. De eerstvolgende single gaat in april op de markt komen. Het wordt een zogenaamd split single met twee bands uit Los Angeles. Op de ene kant garage-punk van het meisjeskwartet Lost Cat en op de andere Black Mambas met een 77 punk-nummer. Ook is het de bedoeling een single van een Amerikaans sixties band opnieuw te gaan uitbrengen, maar daar kan en mag de labelbaas nog niets over vertellen.

Check wapshoowaprecords.bigcartel.com